Fredsavtale - så smalt det

Kort etter at fredsavtalen mellom etniske albanere og den makedonske regjeringen var underskrevet i går kveld, kom det til nye sammenstøt mellom geriljaen og soldater fraden makedonske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenstøtene kom ved grensa mot Kosovo og nær Makedonias nest største by, Tetovo. Tidligere på dagen ble det meldt om harde kamper nær grensa mot Serbia nord for Skopje, og i går ettermiddag var det sammenstøt i utkanten av hovedstaden mellom makedonske tropper og albansk gerilja. Tunge drønn fra eksplosjoner ga ekko i hovedstaden.

Skjør avtale

Også natt til i går kunne man høre kraftige eksplosjoner nordvest for Skopje på tross av den erklærte våpenhvilen. Ifølge den makedonske hæren var det geriljaen som skjøt mot fire landsbyer utenfor hovedstaden. UCK-geriljaen på sin side hevdet imidlertid at det var den makedonske hæren som skjøt mot deres stillinger utenfor Tetovo.

Det viser hvor skjør fredsavtalen som nå er inngått er, og hvor lite det skal til før det igjen kommer til alvorlige sammenstøt mellom partene.

Hemmelig

NATOs generalsekretær George Robertson karakteriserte etter undertegningen fredsavtalen som et «bemerkelsesverdig øyeblikk i Makedonias historie».

Han la imidlertid til at utplassering av de 3500 NATO soldatene som skal avvæpne geriljastyrkene ikke vil bli utplassert før det er etablert en varig våpenhvile.

Tidspunkt, og sted, for undertegning av avtalen ble holdt i dypeste hemmelighet. Utsendingene fra NATO, EU og OSSE forsøkte lenge å overtale regjeringen til å avholde seremonien i full offentlighet på et hotell i sentrum av Skopje. Det svarte regjeringen blankt nei til.

Under seremonien var det bare statlig fjernsyn som fikk være til stede. Det var ingen direkte overføring, og bekreftelsen på avtalen ble sendt seinere på kvelden.

Regjeringens ønske om minst mulig offentlighet skyldes at man ikke ønsket å provosere makedonere som mener at regjeringen er blitt presset til å godta avtalen.

Plyndring

Den siste uka har slaviske makedonere rast gjennom Skopje flere ganger, plyndret albanske forretninger, og smadret biler som tilhører vestlige hjelpeorganisasjoner.

I den antivestlige, anti-albanske stemningen som rår i hovedstaden, mente regjeringen at en stor seremoni rundt undertegningen ville være å kaste bensin på bålet.

- Dette er ikke tidspunktet for å lage et show av dette, sa regjeringens talsmann, Antonio Milososki, søndag kveld.

Selv om alle partene er enige om avtalen, er det fortsatt lang vei og mange skjær i sjøen før den kan tre i kraft. Første styrkeprøve kommer i parlamentet, som har 45 dager på seg for å godkjenne avtalen.

PÅ VAKT: Makedonske soldater på vakt i landsbyen Umin Dol, 16 km fra Skopje, som ble utsatt for et granatangrep i går formiddag.