Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsavtale med minefelt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeidet med å få til en fredsavtale om Kosovo er i full gang. NATO vil gradvis trappe ned sine bombetokter, og i dag morges skulle militære ledere fra Jugoslavia og NATO etter planen møtes på grensa mellom Makedonia og Serbia. De største optimistene håper på en bombestans fra i morgen. Men det er fremdeles mange minefelt å forsere.
  • Avtalen som Slobodan Milosevic godtok torsdag, er uklar på flere punkter, ikke minst når det gjelder den internasjonale fredsstyrken. Nyhetsbyrået Reuters henviser til en fotnote i avtalen, der uenigheten mellom Russland og NATO fortsatt er stor. Russland krever at den russiske kontingenten ikke skal stå under NATOs kommando, mens USA forlanger en enhetlig kommandokjede under politisk ledelse av NATOs råd. Dette spørsmålet må være avklart før FNs sikkerhetsråd vedtar den endelige avtalen.
  • NATO vil først stanse bombingen helt når serberne begynner sin tilbaketrekning. Serberne vil ha bombestans først. Ifølge timeplanen som Milosevic har godtatt, kan tilbaketrekning skje i løpet av en uke. Men så fort kan ikke en internasjonal fredsstyrke være på plass. Trekker serberne seg ut og overlater Kosovo i et tomrom, blir det fullstendig kaos. Faren for at den kosovoalbanske UCK-geriljaen tar over serbiskkontrollerte områder er da overhengende.
  • Men geriljaen skal ifølge den godtatte fredsplanen avvæpnes. Og her kommer vi til et kjernepunkt. UCK, som godtok Rambouillet-avtalen, har bare stått på sidelinja mens stormaktene har hamret ut det nye fredsinitiativet. Gulrota i Rambouillet var at Kosovos framtid skulle avgjøres i en folkeavstemning om tre år. Dette punktet er fraværende i avtalen Milosevic har godtatt. Spørsmålet er om UCK, som nå trolig teller mer enn 15000 mann, er villig til å gi fra seg sine våpen.
  • For at fredsprosessen skal komme videre, bør NATO uansett ta en bombepause så fort som overhodet mulig. Ellers kan Milosevic lett bruke argumentet om at tilbaketrekking under bomberegn er umulig.