- Fredsavtalen gjorde vondt verre

Full krig i Darfur, selv ikke flyktningeleirene er trygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Situasjonen i Darfur-regionen i Sudan er blitt farligere siden regjeringen og en av de største opprørsgruppene skrev under en fredsavtale i mai.

- Det er kanskje fred på papiret, men det er krig på bakken. Sikkerhetssituasjonen er fryktelig alvorlig og det er ingen trygghet hverken for sivilbefolkning eller hjelpearbeidere, sier Lotte Grauballegir, landdirektør for Sudan i Flyktninghjelpen.

Sikkerhetssituasjonen i Darfur er nå så ille, at flere humanitære organisasjoner er tvunget til å vurdere om de skal trekke seg ut.

- Vi er den siste hindringen før totalt kaos bryter ut, men vi må ha et minimum av sikkerhet for å bli værende, sier Grauballegir.

Voldtatt når de sanker ved

Etter 21 år med borgerkrig i Sudan ble det i september 2005 opprettet en samlingsregjering i hovedstaden Khartoum, med representanter fra både nord og sør. Fredsavtalen satte en sluttstrek for nord/sør konflikten, men konflikten i Darfur-provinsen vest i Sudan pågår fortsatt.

Konflikten i Darfur brøt ut i 2003, og har skapt en av verdens verste humanitære kriser med flere hundre tusen drepte og to millioner på flukt.

- Ikke alle partene skrev under fredsavtalen og den har dermed politisert situasjonen ytterligere. Det er betent for bistandsarbeidere bare å nevne avtalen, sier Grauballegir til Dagbladet.no.

FARLIG OPPDRAG: Kvinner og barn som bor i flyktningleire i Darfur må gå stadig lengre turer for å finne brensel. Mange blir overfalt og voldtatt av opprørsgrupper fordi det ikke er nok AU-soldater i regionen til å passe på sivilbefolkningen. Foto: Flyktninghjelpen
FARLIG OPPDRAG: Kvinner og barn som bor i flyktningleire i Darfur må gå stadig lengre turer for å finne brensel. Mange blir overfalt og voldtatt av opprørsgrupper fordi det ikke er nok AU-soldater i regionen til å passe på sivilbefolkningen. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

Hele landsbyer brennes ned i Darfur og stadig flere mennesker blir drevet på flukt i sitt eget land. Den beryktede Janjaweed-militsen, som kjemper på regjeringens side, har gjort seg skyldig i drap, voldtekter og rene terroraksjoner mot sivilbefolkningen. FNs visegeneralsekretær Jan Egeland mener det foregår etnisk rensking av verste slag i Darfur.

- Tidligere levde folk trygt i flyktningeleirene, men i de siste ukene har det skjedd flere tilfeller av overgrep og kamper også inne i leirene. Flere humanitære organisasjoner vurderer å trekke seg ut av Darfur og da blir situasjonen for de sivile så ille at vi ikke kan forestille oss det, sier Grauballegir.

Lotte Grauballegir er i Norge på en kort tur for å vekke regjeringen til handling. Flyktninghjelpen frykter Darfur vil bli glemt i bistandsbudsjettet og i diskusjonen om FN-styrker fordi krisen i Libanon har krevd ekstra oppmerksomhet i det siste.

- Én krise må ikke ta oppmerksomhet fra en annen, behovet for hjelp er enda mer prekært enn før i Darfur. Kvinnene i leirene tør ikke gå ut og hente ved fordi så mange har blitt overfalt og voldatt så snart de er ute av leirene. Mennene blir drept hvis de går ut, og sender derfor kvinnene i stedet, sier hun.

Vil ha FN-styrker

7000 soldater fra den afrikanske union er inne i regionen, men har ikke klart å stabilisere situasjonen. FN har vedtatt å sende en fredsbevarende styrke inn i Sør-Sudan, men presidenten vil ikke ha FN-soldater inn i Darfur.

Flyktninghjelpen ber nå det internasjonale samfunnet om å våkne. De vil at bistandsplaner legges på vent inntil sikkerheten er sikret.

- Krisen i Libanon og etableringen av en robust FN-styrke på kort tid viser at verdenssamfunnet kan mobiliseres til handling dersom det er politisk vilje. Den manglende fredsstyrken til Darfur er et eksempel på det motsatte, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Tomas C. Archer.

Foto: Flyktninghjelpen
Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

Dagens fredsbevarende styrke fra den Afrikanske Unionen er underbemannet, dårlig utrustet og svakt organisert.

- I Libanon så vi at en månedslang krig med i overkant av 1000 drepte førte til en kraftinnsats fra verdenssamfunnet som ente med at FN påtar seg ansvaret for sikkerheten i Sør-Libanon. Det er positivt. I Darfur har mer enn 300 000 mennesker blitt drept og 2 millioner jaget på flukt siden februar 2003. Nå må verdenssamfunnet handle med samme besluttsomhet i Darfur, sier Archer.

• Her kan du lese mer om Sudan og om flyktningsituasjonen.

- Fredsavtalen gjorde vondt verre
TØFF HVERDAG: 100.000 mennesker bor i flyktningleiren Kalma i Darfur. Disse hjelpearbeiderne jobber med å grave graver til de som ikke overlever det tøffe livet.
FULL KRIG: Flere av opprørsgruppene i Darfur har ikke underskrevet våpenhvileavtalen og det hersker full krig i regionen, forteller Flyktninghjelpen.