Fredsbønn for døve ører

Mens pave Johannes Paul og biskop Gunnar Stålsett ber for fred i Irak, setter NATOs generalsekretærog utenriksminister Jan Petersen sin lit til at USA vil holde seg i FN-sporet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LONDON (Dagbladet): - NATO har en moralsk plikt til å hjelpe USA hvis supermakten går til krig mot Irak, sa Robertson i går og satte en støkk i alle de som ikke stoler like mye på USAs gode vilje.

HVIS FN-PROSESSEN bryter sammen, må NATO stille med all den støtte som behøves i et angrep på Irak, hevdet NATO-sjefen i et intervju med BBC. Han har klokkertro på at Bush-regjeringen ikke vil gå til krig mot Irak alene, og at USA vil gå veien via FNs sikkerhetsråd hvis det blir snakk om å angripe Irak. USA har for flere måneder siden bedt NATO-landene liste opp hva de kan bidra med i en Irak-krig.

- Så langt har USA holdt seg strengt til FN-sporet. Det gjør landet fremdeles. Våpeninspektørene er fortsatt i Irak, sa Robertson og la vekt på at tross mye krigsretorikk fra Washington har president George W. Bush bestemt seg for å plassere USA i NATO-folden.

Utenriksminister Jan Petersen er helt på linje med Robertson i sin tillit til at saken nå ligger i FNs sikkerhetsråd. Hans nyttårsønske er at Saddam Hussein ikke har masseødeleggelsesvåpen.

Petersen venter på den endelige rapporten fra lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, som kommer 27. januar, og mener at presset mot Irak og Saddam Hussein må fortsette.

- Jeg vil ikke føle meg rolig med at en såpass uberegnelig diktator som dette besitter masseødeleggelsesvåpen, sier han i et nyttårsintervju med NTB.

AMERIKANSKE AVISER stoler ikke like mye på sin egen regjering og mener USA planlegger å gå til angrep på Irak i månedsskiftet januar/februar. USA har allerede 65000 tropper i Golf-området og 50 000 flere vil komme i januar, ifølge BBC. Den tidligere amerikanske våpeninspektøren og beinharde kritikeren av Bush-regjeringens trusler om en Irak-krig, Scott Ritter, sa til Dagbladet i forrige måned at en måte å forhindre krig på var å holde våpeninspektørene i Irak. Og det vil være den viktigste oppgaven til Hans Blix, mente han.

USAs forsvarsminister, Donald Rumsfeld, er en av de mest pågående krigshisserne. På julaften var han så sikker på USAs militære verdensherredømme at han mente at supermakten kunne føre krig på to fronter om nødvendig: Både mot Irak og Nord-Korea.

Russland fortsetter å advare mot en Irak-krig fordi det vil ta verdens oppmerksomhet vekk fra krigen mot terror. Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass sier Russlands viseutenriksminister Jurij Fedotov at det internasjonale samfunnet ennå ikke har bevis for at det finnes noen forbindelse mellom regimet til Saddam Hussein og internasjonale terroristorganisasjoner.

DEN BRITISKE STATSKIRKEN talte USAs varmeste støttespiller, statsminister Tony Blair, midt imot i juledagene. Den nye lederen, erkebiskop Rowan Williams, brukte juletalen til å kritisere Blair for hans iver når det gjelder å starte en krig mot Irak. Blair-familiens egen, katolske prest, fader Timo-thy Russ, kritiserte også statsministeren for hans krigsiver.

Erkebiskop Williams går til krig mot Blair, forkynte The Sun. Blairs moralske kapitulasjon, skrev Daily Mirror, som siterte Blair-familiens katolske prest:

- Vold og tap av menneskeliv er ikke Guds metode til å løse verdens problemer, sa han.

Ifølge presten er statsministeren fanget i et maktspill og har kapitulert moralsk. Presten kritiserer ham, selv om han vet at det ikke vil bli godt mottatt.

ERKEBISKOP ROWAN WILLIAMS

Viktige datoer:

8. november 2002: FNs sikkerhetsråds Irak-resolusjon 1441.

27. november 2002: Våpen-inspektørene har sin første inspeksjon i Irak siden 1998.

7. desember 2002: Irak sender FN 12 000 sider våpen-deklarasjon.

19. desember 2002: Leder for våpeninspektørene, Hans Blix, informerer Sikkerhetsrådet om våpendeklarasjonens innhold. Samme dag gir USA tilbakemelding om at våpendeklarasjonen ikke er god nok.

27. januar 2003: Våpeninspektørenes fulle rapport skal leveres til Sikkerhetsrådet. Den siste uka i januar blir nøkkel-uka for krig eller fred i Irak.

kritiserte strategene som ivrer for krig mot Irak. Slike eksperter har en egen evne til å begå feil, sa han og sammenliknet dem med de tre vise menn som fortalte Herodes at Jesusbarnet var født. Det førte til massakrer av barn i Betlehem, og erkebiskopen konkluderte:

- Det virker som om de vise, smarte og ressursrike alltid gjør de største feilene. Her sitter vi alle i det samme garnet og går dypere og dypere inn i tragedien.

Erkebiskopen fikk støtte av den katolske kardinal i England, Murphy O'Connor, som i sin juletale i Westminster Abbey sa at britene ikke må se på en krig mot Irak som uunngåelig.

I OSLO DOMKIRKE ba biskop Gunnar Stålsett for Iraks befolkning på første juledag.

- I denne julehelga feirer verden jul under trusselen om en storkrig. Det må finnes andre måter å holde det onde i sjakk enn å møte det med ødeleggelser, sa han.

KLARE FOR KRIG: Amerikanske aviser mener USA planlegger å gå til angrep på Irak i månedsskiftet januar/februar. USA har allerede 65000 tropper i Golf-området og 50000 flere vil komme i januar, ifølge BBC.
KRITISERER: Pave Johannes Paul
FORPLIKTET: George Robertson