Fredsfest til ingen nytte

I disse dager inviteres skolebarn i Oslo til å hylle fredsprisvinnerne Jody Williams og Tun Channareth for deres kamp mot minene. I disse dager, og hver dag ellers, dør eller lemlestes barn i Afghanistan av miner. For dem er Fredsprisen fånyttes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De er barn av samme verden. Men det er vanskelig å tro det. Så forskjellig er deres hverdag - særlig når det gjelder minene.

Redd Barna inviterer 5000 barn til Kontraskjæret 10. desember, den dagen fredsprisen deles ut i Oslo rådhus. Det blir lysfest med hornorkester. Q-Jon fra NRQ kommer, og Hanne Krogh underholder. «Barnas fredsflamme» kommer også, helt fra Kardemomme by i Kristiansand, for å bli tent for barna og for vinnerne av Nobels fredspris.

Mineglimt

- Landminer er et av de usleste våpen som rammer barn. Vi synes derfor det er viktig å vise Jody Williams, og de andre, at de gjør en kjempejobb for alle barn i verden. Barn ønsker fred - ikke krig - og alt krig fører med seg, står det i invitasjonen fra Redd Barna.

I Afghanistan har det vært krig og borgerkrig i 19 år. Landet har verdensrekord i antall utplasserte miner - om lag 10 millioner. Glimtet av eksplosjonene, det er det eneste lyset barna der ser, når det gjelder miner og lys. Jody Williams og Den internasjonale minekampanjen, som deler fredsprisen, kjemper for et forbud mot produksjon, bruk og lagring av miner. Men avtalen om dette som ble forhandlet fram i Oslo, får liten betydning for barna i Afghanistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer