Fredshandel i Mekka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Med stor bravour kunne det saudiarabiske kongehuset torsdag kveld erklære at de palestinske partiene Fatah og Hamas hadde kommet til enighet om å danne en samlingsregjering. Avtalen ble inngått etter to døgns samtaler i den hellige muslimske byen Mekka. Fatah-leder og president Mahmoud Abbas og Hamas-statsminster Ismael Haniyeh omtalte hverandre som «brødre», og Saudi Arabias kong Abdullah fikk høre at han nesten var like flink til å løse arabiske konflikter som profeten Muhammed.

En av målsettingene med regjeringsavtalen er at Vesten skal heve sin økonomiske boikott av den palestinske selvstyreregjeringen. For å få til det, må president Abbas blant annet få Hamas til å anerkjenne Israel og samtidig forplikte seg til å overholde inngåtte fredsavtaler med israelerne. Ordene «forplikte seg» ble i Mekka til et vagere løfte om «å respektere» disse avtalene. Og i går gjorde en ledende Hamas-leder i Gaza det klart at det islamistiske partiet aldri vil anerkjenne Israel. Dermed ser pessimistene - i hvert fall i første omgang - ut til å ha fått rett. Men før noe blir endelig avgjort skal det hamres ut en regjeringserklæring, og muligens klarer palestinerne å få til et semantisk kompromiss om forholdet til israelerne. Om det vil tilfredsstille Vesten, først og fremst USA, er en annen sak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer