Fredshandel i Mekka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med stor bravour kunne det saudiarabiske kongehuset torsdag kveld erklære at de palestinske partiene Fatah og Hamas hadde kommet til enighet om å danne en samlingsregjering. Avtalen ble inngått etter to døgns samtaler i den hellige muslimske byen Mekka. Fatah-leder og president Mahmoud Abbas og Hamas-statsminster Ismael Haniyeh omtalte hverandre som «brødre», og Saudi Arabias kong Abdullah fikk høre at han nesten var like flink til å løse arabiske konflikter som profeten Muhammed.

En av målsettingene med regjeringsavtalen er at Vesten skal heve sin økonomiske boikott av den palestinske selvstyreregjeringen. For å få til det, må president Abbas blant annet få Hamas til å anerkjenne Israel og samtidig forplikte seg til å overholde inngåtte fredsavtaler med israelerne. Ordene «forplikte seg» ble i Mekka til et vagere løfte om «å respektere» disse avtalene. Og i går gjorde en ledende Hamas-leder i Gaza det klart at det islamistiske partiet aldri vil anerkjenne Israel. Dermed ser pessimistene - i hvert fall i første omgang - ut til å ha fått rett. Men før noe blir endelig avgjort skal det hamres ut en regjeringserklæring, og muligens klarer palestinerne å få til et semantisk kompromiss om forholdet til israelerne. Om det vil tilfredsstille Vesten, først og fremst USA, er en annen sak.

Den andre hovedmålsettingen med regjeringsavtalen er å få slutt på de væpnede kampene mellom Fatah og Hamas som de siste ukene har krevd nesten ett hundre menneskeliv. Spørsmålet er om det væpnede palestinske grunnplanet, spesielt i Gaza, vil respektere avtalen. Fortsetter sammenstøtene er skjebnen til den nye samlingsregjeringen uviss. Men palestinerne får nå i alle fall hardt tiltrengt økonomisk bistand. Saudi-Arabia skal ha lovt over seks milliarder kroner i støtte, og med slike løfter er det ikke rart Fatah og Hamas måtte komme til enighet. Ved å få Hamas til Mekka, har saudiaraberne også sendt Iran ut på sidelinja, i hvert fall for en stund.

Så får vi se om penger er nok, eller om også Saudi-Arabia vil brenne seg kraftig på fingrene som fredsmeklere i konflikten mellom israelerne og palestinerne.