Fredshåp på overtid

Seint i natt gav NATO klarsignal for flyangrep mot serbiske styrker i Jugoslavia. NATO og Norge er nå klare for angrep, om ikke Slobodan Milosevic innen 96 timer gir beskjed om at han er villig til å innfri NATOs krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele Jugoslavia håper man på det beste, men av frykt for det verste lader man nå kanonene og armerer rakettene.

Optimisme

I Beograd var det likevel optimisme å spore i går kveld. Selv om man nå venter et Nato-angrep når som helst, ga gårsdagens diplomatiske utvikling grunn til optimisme.

Den amerikanske spesialutsendingen Richard Holbrooke reiste i går til Brussel for å informere om hva man så langt har oppnådd i samtalene med president Slobodan Milosevic. Deretter sendte telegrambyrået Tanjug ut en melding fra Milosevic' kontor som gjorde at serberne fikk et glimt av håp. I meldingen het det at «regjeringen har konkludert med at det ikke kan være tvil om at de nødvendige betingelser er til stede for en fredelig og politisk løsning på Kosovo-problemet».

Ikke sikre

Selv om NATO slett ikke er sikker på at det er tilfellet, skal Milosevic ha sagt seg villig til å godta alle krav i FN-resolusjonen av 23. september.
Og spesialutsending Richard Holbrooke mener åpenbart at han har fått tilstrekkelige innrømmelser fra Milosevic til at han synes det er nødvendig personlig å oppdatere Nato-toppene om de framskritt som er gjort under forhandlingene.

Hamstrer

I Kosovos hovedstad Pristina var det i går lange køer utenfor bensinstasjonene og matvareforretningene. Folk hamstret av frykt for et Nato-angrep, og i går ble også kodene for luftvernsirenesignalene «lytt på radio», «søk dekning» og «faren over» slått opp på oppslagstavlene i boligstrøkene i Kosovo.

Ny frist

Seint i går kveld hadde Nato ennå ikke gitt grønt lys for et militært angrep mot Jugoslavia. Ifølge noen kilder skal president Milosevic ha bedt Nato om en 24 timers forlengelse til forhandlinger før den såkalte aktiviseringsordren blir gitt. Andre kilder hevder at det er Holbrooke som har bedt om denne pausen.

Det som imidlertid er klart er at de diplomatiske forhandlingene fortsetter i Beograd i dag, og at de militære forberedelsene til et Nato-angrep går sin gang uavhengig av forhandlingene.

Løses ikke Kosovo-krisen ved forhandlinger, vil Nato ta våpnene i bruk.

<B>VENTER:</B> Jugoslavia forbereder seg på krig. Men Milosevic har 96 timer på å finne en løsning.