Fredshåpet drukner

«Det ser veldig mørkt ut. Håpløst.» I det norske Utenriksdepartementet har man nå nesten gitt opp fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gårsdagens offentliggjorte planer for å forsterke det jødiske grepet på Jerusalem fra Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, anses som ødeleggende. Disse oppfatningene går helt til topps i norsk UD.

Det sier sikre diplomatiske kilder overfor Dagbladet.

Torsdag dro det norske meklerparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i all stillhet til Midtøsten for å se om det finnes noen utvei for å få fredsprosessen et lite steg videre. Ifølge kildene, dro de ned «på anmodning fra partene», men også på anmodning fra USA. Utenriksminister Knut Vollebæk spiller på lag med sin kollega Madeleine Albright i USA. Begge parter føler at fredsprosessen ikke bare står stille, men går bakover.

Jerusalem 2020

I går kom et nytt slag mot fredsprosessen da statsminister Benjamin Netanyahu offentliggjorde en israelsk langtidsplan for å utvikle Jerusalem som jødisk hovedstad fram til år 2020.

For første gang innrømmer israelske myndigheter at det finnes et kvotesystem for innbyggerne i byen: 70 prosent skal være jøder og 30 prosent palestinere i år 2020. Etter Oslo-avtalen skulle Jerusalems stilling avgjøres i sluttforhandlinger mellom israelerne og palestinerne, som skulle være ferdige i mai 1999, men som ennå ikke har kommet i gang. Inntil da skulle ingen av partene endre balansen i Jerusalem, ifølge Oslo-avtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer