Fredshåpet drukner

«Det ser veldig mørkt ut. Håpløst.» I det norske Utenriksdepartementet har man nå nesten gitt opp fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens offentliggjorte planer for å forsterke det jødiske grepet på Jerusalem fra Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, anses som ødeleggende. Disse oppfatningene går helt til topps i norsk UD.

Det sier sikre diplomatiske kilder overfor Dagbladet.

Torsdag dro det norske meklerparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i all stillhet til Midtøsten for å se om det finnes noen utvei for å få fredsprosessen et lite steg videre.
Ifølge kildene, dro de ned «på anmodning fra partene», men også på anmodning fra USA. Utenriksminister Knut Vollebæk spiller på lag med sin kollega Madeleine Albright i USA. Begge parter føler at fredsprosessen ikke bare står stille, men går bakover.

Jerusalem 2020

I går kom et nytt slag mot fredsprosessen da statsminister Benjamin Netanyahu offentliggjorde en israelsk langtidsplan for å utvikle Jerusalem som jødisk hovedstad fram til år 2020.

For første gang innrømmer israelske myndigheter at det finnes et kvotesystem for innbyggerne i byen: 70 prosent skal være jøder og 30 prosent palestinere i år 2020.
Etter Oslo-avtalen skulle Jerusalems stilling avgjøres i sluttforhandlinger mellom israelerne og palestinerne, som skulle være ferdige i mai 1999, men som ennå ikke har kommet i gang. Inntil da skulle ingen av partene endre balansen i Jerusalem, ifølge Oslo-avtalen.

Palestinerne vil ha sin hovedstad i Øst-Jerusalem. Israel kaller byen for «Israels evige og udelelige hovedstad». Spørsmålet om Jerusalem er kanskje det mest eksplosive av alle stridsspørsmålene i fredsprosessen.

Boligbygging

Tidligere har pensjonerte kommuneansatte innrømmet at uoffisielt har alle byplanene siden 1967 lagt til grunn kvoter på 72 prosent jøder og 28 prosent palestinere. Palestinere får ikke bygningstillatelser, palestinsk land eksproprieres, tomter omgjøres til offentlige formål og dekkselskaper i utlandet har kjøpt opp palestinske eiendommer. Israel erobret det palestinske Øst-Jerusalem i 1967 og annekterte denne delen av byen, men FN regner den som okkupert.

Etter den nye planen skal vestlige forsteder hvor det bare bor jøder innlemmes i Jerusalem. Videre skal det bygges 142000 nye leiligheter for å lokke jøder til byen. Rundt det palestinske Øst-Jerusalem skal det bygges en motorvei, så det ikke blir nødvendig å kjøre gjennom «fiendtlig» land for jøder.

Samtidig vil statsminister Netanyahu sette i gang bygging av 6500 leiligheter på fjellet Abu Ghneim, eller Har Homa på hebraisk, i okkupert område i Øst-Jerusalem. Det var dette bygge-prosjektet som opprinnelig stanset fredsprosessen i mars i fjor.

«Rasistisk»

- Dette er en rasistisk synsvinkel, en del av en politikk for etnisk rensing som Israel gjennomfører mot arabere i Øst-Jerusalem, uttalte Ziad Abu Ziad, som er medlem av palestinernes parlament fra Jerusalem, om 2020-planen.