Fredshåpet sprenges i filler

Da tsjetsjenske opprørere i går drepte president Ahmad Kadyrov, lyktes de også med å ta livet av Vladimir Putins plan for fred i Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Det første Putin gjorde, etter at han selv slapp nyheten om Kadyrovs død, var å love hevn.

- Gjengjeldelse vil være uunngåelig for terroristene som er ansvarlige, sa Putin i Moskva, mens Kadyrovs sønn sto ved hans side.

Bomben under Dynamo stadion i Groznyj tok livet av minst seks mennesker, og såret minst 50. Omstendighetene rundt attentatet understreker at gårsdagens attentat er et politisk nederlag for Putin. Det var ærestribunen med presidenten, militære og politiske ledere som gikk til himmels, mens de var samlet for å feire en nasjonaldag som er Russlands 17. mai.

Mer ydmykende kan ikke terrorister ramme.

Ladet av symbolikk

Det er ikke første gang Ahmad Kadyrov har vært utsatt for attentater. I fjor høst sprengte en kvinnelig selvmordsbomber seg selv i lufta bare meter fra der Kadyrov sto. Før gårsdagens attentat har det vært sju alvorlige forsøk på å ta hans liv.

Den dødelige bomben var murt inn i sementstrukturen under ærestribunen på Dynamo stadion. Det er grunnen til at den ikke ble funnet av sikkerhetsvakter som undersøkte tribunene grundig før feiringen av seieren over Hitler-Tyskland over hele Russland i går.

Men den seieren er ikke noe å feire for tsjetsjenerne, som alle ble deportert fra Tsjetsjenia i 1944, beskyldt av Stalin for å ha samarbeidet med tyskerne under krigen.

Nettopp i denne deportasjonen ligger mye av tsjetsjenernes ulykke i nyere tid.

Også slik var gårsdagens attentat ladet av symbolikk.

Ahmad Kadyrovs død er et stort politisk nederlag for Vladimir Putin. Kadyrov var mannen som skulle gi politisk legitimitet til det Putin har håpet skulle bli en slags fred. Men mannen som skulle gi Putins fred et ansikt, fikk aldri den legitimiteten han trengte.

Valgfusk

Da han ble valgt i oktober i fjor var det etter et valg der alle potensielle motkandidater ble presset av Putin og hans menn til ikke å stille.

Valget ble sterkt kritisert av menneskerettighetsgrupper, som både kritiserte åpen valgfusk, og at et valg ble holdt i en atmosfære av krig og angst, uten en fri presse.

Kadyrov var en av krigsherrene som tok gisler, og støttet tsjetsjensk separatisme i den første tsjetsjenske krigen fra 1994 til 96. Men da Putin startet den andre tsjetsjenske krigen i 1999, var Kadyrov Kremls mann.

I Tsjetsjenia er det et usikkert levebrød.

KLOKKA 10.36: Bomben smeller. Forvirring og sjokk blant publikum på VIP-tribunen på Dynamo-stadioen. Folk prøver fortvilt å løpe i skjul mens biter av treverk og betong hagler gjennom lufta, mens bevæpnede vakter og militære skyter ukontrollert.
KLOKKA 10.37: President Kadyrov er truffet i hodet, skuldrene og beina. Vitner forteller at den tsjetsjenske presidenten tørker blod fra pannen mens han blir båret bort. Han døde på sykehuset kort etter. Også general Valerij Baranov (nede til venstre) er kritisk skadd.
KLOKKA 10.32: Tsjetsjenias president Akhmad Kadyrov (med skinnhatt) feirer seiersdagen til minne om Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland i 1945. Han lytter til en sangopptreden på den fullsatte Dynamo-stadioen i Groznyj.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer