Fredskorps-partner skaper terrorfrykt

Det norske Fredskorpsets partner i Sør-Afrika er svartelistet for brudd på USAs Iran-sanksjoner.

OMSTRIDT BÅTSALG: Salget av denne superraske båten til Iran i 2009 skaper trøbbel for Fredskorpsets sørafrikanske partner Icarus Marine, og for Fredrikstad-selskapet Icarus Design as.
OMSTRIDT BÅTSALG: Salget av denne superraske båten til Iran i 2009 skaper trøbbel for Fredskorpsets sørafrikanske partner Icarus Marine, og for Fredrikstad-selskapet Icarus Design as.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Selskapet Icarus Marine er den sørafrikanske partneren i et norsk Fredskorps-prosjekt i Cape Town.
I sommer førte USA opp selskapet og eieren Günther Migeotte på ei svarteliste,  fordi de angivelig opptrer «i strid med USAs sikkerhets- og utenrikspolitiske interesser».
På den samme lista står Migeottes selskap Icarus Design i Fredrikstad.

-Schizofrene amerikanere Grunnen til at Migeotte og hans selskaper har havnet på svartelista til det amerikanske Kontoret for industri og sikkerhet, er salget av den britiskproduserte superbåten «Bradstone Challenger» til Iran. Slik Dagbladet skrev søndag, mener amerikanske myndigheter at Migeotte og Icarus Marine medvirket sterkt da båten ble skipet fra Sør-Afrika til Iran i januar 2009.
Amerikanerne frykter at Irans revolusjonsgarde vil bruke den ekstremt hurtiggående båten til militære formål.
- Amerikanerne får styre med sitt. Vi kjører videre med vårt. At amerikanerne har folk på svarteliste, får de bare holde på med. De er jo schizofrene i utgangspunktet, sier Victor Baann, som
leder Fredskorpsets utvekslingsprosjekt. Prosjektet går ut på at Baanns firma Ekro as lærer om båtbygging, mens sørafrikanerne lærer om miljøvennlige materialer.

Frykter eksplosivlast
En talsmann for USAs utenriksdepartement mener derimot at Günther Migeotte har bidratt til øket terrorfare. «Bradstone Challenger» har vært oppe i 71 knop, og satte i 2005 fartsrekord rundt Storbritannia.
- Vi er bekymret over at den kan bli lastet med eksplosiver. På grunn av den eksepsjonelle farten til båten, kan den være i stand til å komme forbi forsvarerne og nær skipsfart, sa talsmannen til Dagbladet på søndag.
Günther Migeotte arbeidet i en toårsperiode fram til i fjor med avanserte båtprosjekter i Fredrikstad og Ålesund. Overfor Dagbladet avviser han at Icarus Marine bidro til eksporten av «Bradstone Challenger».
I Dagbladet igår fortalte ålesunderen Lars Gunnar Nesseth at han brøt samarbeidet med Migeotte etter at han oppdaget at sørafrikaneren hadde hatt møter med en general i Iran. Dette avviser Migeotte.

Fortsetter som før Fredskorps-prosjekter hvor Migeotte er involvert har til nå fått 2,8 millioner kroner i norsk støtte. Det første prosjektet, med Fredrikstad-firmaet Re-Turn, er avsluttet. Fortsatt løper utvekslingsprosjektet mellom Migeottes selskap Icarus Marine og Ekro as.
- Vår dialog med Ekro As gjør at vi føler oss betrygget på at ingenting knyttet til utvekslingsprosjektet har sammenheng med forholdene som Dagbladet omtaler, skriver rådgiver Jørn Henning Lien i Fredskorpset i en e-post.
Prosjektet mellom Fredskorpsets «primærpartner» Ekro as og «sekundærpartner» Icarus Marine fortsetter dermed som før.
Også Norad og Innovasjon Norge har gitt pengestøtte til Günther Migeottes båt-prosjekter.

SUPERBÅTSALG: Dagbladets artikkel søndag 26. september.
SUPERBÅTSALG: Dagbladets artikkel søndag 26. september. Vis mer