Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsmaker

Navn: Richard Holbrooke Alder: 58 Yrke: Fredsmekler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Richard Holbrooke leverte i går nok en siste advarsel til Slobodan Milosevic, slakteren på Balkan. Holbrooke har tilbrakt atskillige lange nattetimer i selskap med den morderiske serberen, og har karakterisert både ham og hans omgangskrets i diplomatisk upassende ordelag.

Til slutt ble det en avtale om Bosnia i Dayton, Ohio. Den holder, i hvert fall så lenge de amerikanske styrkene står der. Det gjør de på ubestemt tid, selv om president Clinton lovet at de skulle være ute etter tolv måneder. Men Milosevic har seinest i Kosovo i helga demonstrert hva han er i stand til å sette i verk, hvis han får sjansen. Så det kan han

ikke få.

Richard Holbrooke er stadig kandidat til Nobels fredspris. Han får den også, dersom han klarer å få Milosevic til å gi etter i Kosovo slik at NATO slipper å bombe og flyktningene kan vende tilbake til landsbyene som de serbiske politistyrkene kontrollerer. Men både Holbrooke og Nobel-komiteen vet at den etniske renser i Beograd ikke er mye til å stole på i spørsmål om krig og fred.

Holbrooke ble bankmann i New York etter Dayton. Han ville gjerne blitt utenriksminister. Nå er han kalt tilbake for å bli FN-ambassadør, men Senatet nøler med å godkjenne ham. Da Holbrookes bok om Bosnia-forhandlingene kom i fjor, ble den anmeldt i The New York Times under tittelen «The Peacemaker» som var navnet både på en klassisk Colt-revolver, den mangehodete atomraketten som ble ferdig i Ronald Reagans tid og på spesielt tøffe sheriffer i Det ville vesten. Forfatteren er erklært tilhenger av at USA og dets allierte gjør aktiv bruk av de tilgjengelige militære midler mot folkemordere av typen Radovan Karadzic, Ratko Mladic og altså Milosevic. Det tjener Holbrooke til ære at han nektet å ta massemorderen Mladic i hånden under ett av møtene i Beograd.

Det er blitt sagt at Holbrooke er så effektiv i møte med disse politiske forbryterne fordi hans eget ego og temperament iblant overgår deres. Holbrookes skal være på størrelse med Manhattan. I sin bok «Om å stoppe en krig» skriver Holbrooke at de bosniske serberne ikke kan behandles som rasjonelle mennesker som det går an å forhandle med. De bøyer seg bare for overlegen styrke som ledsages av en troverdig trussel om at styrken vil bli brukt. Det gjelder nok også Milosevic.

Men Milosevic har jo allerede inngått en avtale med Holbrooke om Kosovo. Helgas åpenlyse provokasjoner fra de serbiske politistyrkene der de stakk landsbyer i brann en halv time etter at observatørene fra OSSE var evakuert, viser at den avtalen ikke er verd papiret den ble skrevet på.