Fredsmann for National

Navn: Bengt Calmeyer Alder: 68 Yrke: Journalist og forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nationaltheatrets skuespillere og øvrige venner som vil «rette oppatt æille feila fra i går» har skaffet seg en mann med kjærlighet til teatret til å gjøre jobben. Til høsten kommer Bengt Calmeyers bok om teatrets år under Arild Brinchmann. Et arbeid som er kommet i stand for å rette opp Nils Johan Ringdals mer enn utskjelte praktverk om teatrets historie.
  • Calmeyer var - og er - Arbeiderbladets (nå Dagsavisen) mangeårige kulturredaktør og teaterkritiker. Og i motsetning til historikeren Ringdal var han til stede i teatrets sal og salonger i de årene Ringdal har fått aller mest på pelsen for å ha forfalsket, skjendet og misforstått i sitt bestillingsverk. Nå har den uoppslitelige Lars Andreas Larssen skaffet en startkapital som gir Calmeyer muligheten til å komme i gang, og Larssen kommer ganske sikkert til å sørge for at boka også kommer ut.
  • For her skal framstillingen av de avdøde teatersjefer Arild Brinchmann og Anton Rønneberg rettes opp en gang for alle. Skuespillerne ved teatret kjenner seg ikke igjen og har en helt annen oppfatning av historien. Det var Brinchmann som fikk ungdommen inn i teatret, sa Anne Marie Ottersen til Aftenposten i går.
  • Bengt Calmeyer er en brennende sjel og en av de siste pressefolk med et sterkt og oppriktig engasjement. Ved enkelte stabbesteiner er det mange som mener han har kjørt av veien i stedet for å velge riktig retning. Eksempelvis hentet han liten støtte i sitt forsvar for den spiondømte Arne Treholt, og det fantes også dem som syntes hans framstilling av den kalde krigens år i Arbeiderbladets dårlig opplyste korridorer på Youngstorget gikk for langt da Calmeyer for noen år siden skrev sine egne erindringer derfra.
  • Men de av oss som har jobbet sammen med ham, husker også en redaktør med et særlig hjerte for den ikke-autoritære, venstreradikale kulturen. Det hendte at vi ungsauene på desken syntes at Bengt kom trekkende med mange lange manuskripter, innsendt av et broket bilde av bidragsytere utenfor redaksjonslokalene. Men midt i vårt behov for å forenkle verden, forsto vi at det gikk en linje i det han gjorde.
  • Så høster han da også en endelig og velfortjent ros for sine romaner om vårt forrige århundre, et prosjekt han iverksatte i sin pensjonisttilværelse og som utgjør et betydelig korrektiv til en samtid som er i ferd med å miste kontakten med seg selv.
  • Og nå skal altså en ikke ubetydelig stridsmann sitte på småbruket sitt på Nesodden og forfatte de linjene som forhåpentlig skaper fred og balanse rundt veggmaleriene på landets hovedscene.