Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nominert til Årets navn:

Fredsmegler og balansekunstner

Dag Nylander skapte fred i Colombia med øl og norsk laks.

FREDSPROTEST: Da det kolombianske folket sa nei til den første fredsavtalenavtalen strømmet folk til Bolivar-plassen i hjertet av det politiske Bogota. De ville vise sin støtte til en fortsatt fredsprosess og demonstrere mot folkets nei. Her er Dag Nylander på vei ut fra et møte med den kolombianske regjeringens fredsmegler.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FREDSPROTEST: Da det kolombianske folket sa nei til den første fredsavtalenavtalen strømmet folk til Bolivar-plassen i hjertet av det politiske Bogota. De ville vise sin støtte til en fortsatt fredsprosess og demonstrere mot folkets nei. Her er Dag Nylander på vei ut fra et møte med den kolombianske regjeringens fredsmegler.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som seg hør og bør for en fredsmegler, gir Dag Nylander andre æren for at 52 år med krig i Colombia nå ser ut til å nærme seg en slutt. Og det er selvsagt riktig at det er de krigende partene som ofrer mest i en avtalt slutt på krigen.

Men mange mener at den norske fredsmegleren Dag Nylander også fortjener mye ære for at det kolombianske folket nå øyner fred. Tidligere denne måneden fikk Colombias president Juan Manuel Santos Nobels fredspris for sin innsats.

Den norske diplomaten har vært en del av fredsprosessen siden før den i det hele tatt begynte.

HØYDEPUNKT: FARC-kommandanten Ivan Marquez har akkurat signert fredsavtalen som avsluttet fire år med forhandlinger på Cuba. Dag Nylander (t.v.) og Cubas utenriksminister  Bruno Rodriguez har tilrettelagt for de vanskelige forhandlingene: Foto Yamil Lage/AFP
HØYDEPUNKT: FARC-kommandanten Ivan Marquez har akkurat signert fredsavtalen som avsluttet fire år med forhandlinger på Cuba. Dag Nylander (t.v.) og Cubas utenriksminister  Bruno Rodriguez har tilrettelagt for de vanskelige forhandlingene: Foto Yamil Lage/AFP Vis mer

Overrasket alle

I august 2010 inntok Juan Manuel Santos det kolombianske presidentkontoret. To måneder senere var Nylander i de første møtene i presidentpalasset for å planlegge en fredsprosess.

- Vi hadde hatt troen på fredsforhandlinger i Colombia lenge. Vi visste at det bare var et spørsmål om tid. Men Santos overrasket alle med å være så rask med å sette i gang, sier Nylander.

I møtene var det kjente fjes for den norske diplomaten. Da han jobbet på ambassaden i Bogota fra 2006 til 2008 var han involvert i fredsprosessen med Colombias nest største gerilja, ELN. Erfaringene derfra ble nyttige.

- Colombianere ønsker i størst mulig grad å løse sine konflikter selv. De vil ikke at noen skal komme utenfra og fortelle dem hvordan ting skal gjøres. Sånn sett er de veldig stolte. Samtidig innser de at de trenger hjelp utenfra, sier han.

Fredsmeglerens jobb er å finne balansen mellom det å dytte, lirke og lokke, og å gi partene tillit til at de selv klarer å drive prosessen framover.

Øl og laks

Først var det uformelle og hemmelige samtaler, men etter et oppstartsmøte i Hurdal i Akershus, ble de formelle forhandlingene flyttet til Cuba. Nylanders arbeidsplass har vært Havanna, Bogota og Colombias dype skoger. Når det har låst seg inviterer han på mat.

- Når to parter først setter seg ned rundt en øl, eller en porsjon norsk laks eller hva det nå skal være, så går det ikke så lang tid før begge innser at de har mye å snakke om. Og at en mulig løsning ligger nærmere enn det de har trodd gjennom mange år med krig og propaganda.

Men det har vært mange tilbakeslag. Det største var da en av FARCs forhandlere ble drept i 2015. 12 regjeringssoldater var blitt drept i et bakholdsangrep og nå skulle dette hevnes. Geriljaleiren som kommandant Jairo Martinez besøkte for å informere om fredsprosessen, ble bombet fra et helikopter.

- Det var den største krisen i fredsforhandlingene. Det har vært mange kriser, men dette var så tett knyttet til både forhandlingene og den væpnede konflikten. Det var så store dødstall på begge sider, inkludert en som hadde sittet ved bordet vårt i Havanna. Det var veldig vanskelig å håndtere både for FARC og for regjeringen, sier fredsmegleren.

Kollaps

FARC avlyste våpenhvilen. Alt de var i ferd med å bygge opp så ut til å kollapse.

- Da var det snakk om hvilke temaer de raskt kunne bli enige om for å skape bevegelse ved forhandlingsbordet. Noe som kan vise folket i Colombia at det er håp, tross alt.

Når alt stoppet opp så partene på Nylander. Hva kunne han komme opp med av forslag begge kunne svelge?

- Nettopp når partene er i en krise med uenighet og beskyldninger, så blir det ekstremt viktig at det er en tredjepart der som kan legge på bordet et kompromissforslag som begge kan akseptere. Den største verdien der og da er kanskje ikke forslaget innhold i seg selv, men hva det gjør for forhandlingene at man blir enige om noe.

Vil slutte

Etter flere tidligere forsøk gjør Nylander nå nok et forsøk på å skille seg fra den kolombianske fredsprosessen.

- Jeg faser meg selv ut nå. Dette er et naturlig punkt å gi seg på. Fredsavtalen er signert og ratifisert i kongressen. Nå skal den settes ut i livet og da er det et naturlig punkt for meg å overlate dette til andre. Jeg vet ikke helt hva jeg skal drive med framover. Nå skal jeg ha juleferie, sier han.

"

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!