Fredsmekler henrettet av geriljaen

Den colombianske parlamentarikeren Diego Turbay, som ledet kongressens fredskommisjon, ble tvunget til å legge seg på bakken. Så ble han skutt i nakken. Politiet mener FARC-geriljaen står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turbay var på vei for å overvære innsettelsen av en borgermester i et jungelområde i det sørlige Colombia da følget hans ble overfalt. Både hans mor, Inés Cote, og fem andre, blant dem de tre livvaktene, ble drept.

Gruppen reiste i et grønt pansret kjøretøy da de ble stanset ved landsbyen Florencia, i nærheten av et område som regjeringen har gitt FARC kontroll over. Alle måtte ut av bilen og legge seg på bakken, der de ble skutt i nakken, fortalte en journalist som var vitne til overfallet.

Drapet på Diego Turbay, som er det mest dramatiske attentatet på over et år, ventes å få alvorlige følger for den stagnerte fredsprosessen i det borgerkrigsherjede landet.

Arbeidet for fred

Turbay var formann for annetkammerets fredskommisjon, som arbeid er parallelt med regjeringens fredskommisjon, den som fører de faktiske fredsforhandlingene mellom regjeringen og FARC, landets største venstreorienterte geriljaorganisasjon med 16.000 medlemmer.

Turbay som er medlem av det liberale opposisjonspartiet, hadde viet sitt politiske liv til arbeidet for fred gjennom forhandlinger og dialog. Han avviste en voldelig løsning på borgerkrigen i Colombia, til tross for at hans egen bror, Rodrigo, som også var parlamentsmedlem, ble bortført av geriljaen i 1995 og døde i fangenskap to år senere.

Regjeringens fredskommissær, Camilo Gsmez, fordømte drapene og kalte dem grusomme. Men han avsto likevel fra å legge ansvaret for attentatet på FARC og understreket at etterforskningen fortsatt pågikk.

Politiet og de militære la imidlertid skylden for drapene på en kommandoenhet fra FARC.

Titusener drept

Fredag la regjeringen fram den siste kriminalitetsstatistikken som viste at 25.505 mennesker ble myrdet i løpet av 2000. Det går ikke fram av statistikken hvor mange av dem som var ofre for borgerkrigen eller for vanlig kriminalitet, blant annet oppgjør mellom narkotikakartellene.

Til sammen 38.820 mennesker døde en voldsom død i løpet av året, hvorav 17 prosent ble drept i trafikkulykker og 3 prosent begikk selvmord. 66 prosent ble myrdet.

Bare i byen Medell]n, som er kjerneområde for narkotikatrafikk, ble 3.265 mennesker drept under voldelige omstendigheter. Tallene var 2.420 for hovedstaden Bogota og 2.239 for Cali, en annen by med omfattende narkotikatrafikk.

Nyttårstale

President Andrés Pastrana ba i sin nyttårstale colombianerne være tålmodige, selv om han erkjente at det kunne se ut som fredsprosessen ikke ville føre til noe.

Pastrana oppfattes av mange som svak, men han understreket i sin tale at det ikke fins noen rask løsning på borgerkrigen, som nå har vart i 40 år og har kostet minst 35.000 mennesker livet.

Pastrana har gått inn for å bytte land mot fred med de to store venstreorienterte geriljaorganisasjonene FARC og ELN, og FARC har i dag kontrollen over et område på størrelse med Sveits i jungelen sør i landet.

Men trass i Pastranas optimistiske ord er fredsprosessen i krise etter at FARC avbrøt forhandlingene i forrige måned, med krav om at regjeringen for alvor griper inn mot høyreorienterte paramilitære dødsskvadroner som angriper geriljaen og bønder som oppfattes som geriljasympatisører.

I et forsøk på å lokke FARC tilbake til forhandlingsbordet, har Pastrana tilbudt for første gang å utveksle syke fanger, noe FARC antyder kan finne sted i løpet av de neste to ukene.

Regjeringen har gitt FARC en frist til 31. januar for å gjenoppta forhandlingene. Dersom fristen ikke overholdes, vil de militære igjen få adgang til å ta seg inn i det geriljakontrollerte området.

(NTB-Reuters-AFP)

HENRETTET: Diego Turbay ble sammen med de andre i bilen tvunget til å legge seg ned på bakken, så ble han skutt i nakken.Foto: SCANPIX/REUTERS