Fredsmekler i bråk

Fredsmekler Erik Solheims initiativ til å skape utenrikspolitisk forsoning via et hemmelig nettverk skaper irritasjon i SV, UD og på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Majorstua-kanalen» ble i går tema på sentralstyremøtet i SV. Flere SV-ere Dagbladet var i kontakt med i går, pekte på at det var underlig at Solheim, fra sin posisjon som spesialrådgiver internt i Utenriksdepartementet (UD), skal forhandle fram sikkerhetspolitiske løsninger med andre partier på vegne av SV.

Forsvars- og sikkerhetspolitikk er ikke av de enkleste spørsmål for SV - ei heller internt.

Partileder Kristin Halvorsen var blant de få i SV som kjente til nettverket, og måtte ta selvkritikk internt i går.

- Jeg kan bekrefte at vi gikk noen runder om dette i dag. Folk har reagert på ordet «hemmelig». SV-ere liker ikke at ting holdes hemmelig, sier hun.

Tidligere SV-leder Stein Ørnhøi var en av dem som reagerte. I en ordknapp kommentar slo han fast at SVs deltakelse i den såkalte bak-kanalen var «uklok».

Hemmelighetskremmeriet var så bastant at selv partiets forsvars- og sikkerhetspolitiske talsmann, stortingsrepresentant Kjetil Bjørklund, var totalt uvitende om forumet.

- Men etter at dette ble kjent, tror jeg ikke dette lenger forumet er et problem, sier Halvorsen.

- Oppsiktsvekkende

Representanter fra regjeringspartiene er også irriterte.

Høyres utenrikspolitiske talsmann, Inge Lønning, sier Solheims «seminarvirksomhet» med Sp- og Ap-folk er et brudd på den etikette som gjelder i norsk utenrikspolitikk.

- I norsk utenrikstjeneste har man vært særlig påpasselig med å unngå rolleblanding. Dette er et stilbrudd, sier han.

KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun sier det er underlig at embetsmannen Erik Solheim deltar i et nettverk som har som mål å forene de tre partiene i utenrikspolitikken.

- Det er oppsiktsvekkende at folk i utenrikstjenesten er med på å organisere noe slikt. I norsk politikk forholder vi oss til at embetsverket opptrer faglig, ikke partipolitisk, sier Lilletun.

Eksperthjelp

KrF-leder Dagfinn Høybråten uttaler seg spakere, men er også spent på om nettverksdeltakelsen innebærer at Ap forlater konsensuslinjen i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

- De tre partiene har en stor jobb å gjøre hvis de skal samordne utenriks- og sikkerhetspolitikken. Så det er forståelig at de trenger eksperthjelp, sier Høybråten.

I Sp har nyheten derimot ikke skapt storm: - Jeg føler meg helt sikker på at folk i Sp har forståelse for at det er klokt at partene snakker seg sammen. Men så må det legges til at denne gruppa ikke er oppnevnt av partiene. Det hele beror på personlig initiativ - og samtalene har ikke hatt partipolitisk status, sier Sp-leder Åslaug Haga.

Erik Solheim ble på meget uvanlig vis hentet fra Stortinget til Utenriksdepartementet da Thorbjørn Jagland (Ap) var utenriksminister. Han arbeider som spesialrådgiver i UDs seksjon for fred og forsoning.

I embetsverket i UD var de umiddelbare reaksjonene på Solheims nettverk harde.

- Det er dramatisk at våre embetsmenn deltar i møter der målet er å kaste den sittende utenriksministeren, sa en høytstående kilde i går morges. Men ut over dagen ble saken dempet ned. Politisk rådgiver i UD, Marit Berger, nøyer seg med å gi følgende kommentar på vegne av utenriksminister Jan Petersen: - Vi kommenterer ikke personalsaker.

Solheim har en nøkkelposisjon i Norges deltakelse i fredsprosessen på Sri Lanka. En sak som også er viktig for utenriksminister Jan Petersen. Ingen ting tyder på at saken får konsekvenser for Solheim.

IRRITERER: Erik Solheim kritiseres for sin rolle i Ap-SV-Sp-nettverket. Målet er å fjerne utenrikspolitikken som et hinder for regjeringssamarbeid.