Fredsmekler Solheim slår i bordet

Tidligere SV-leder Erik Solheim slutter på Stortinget, og tar et generaloppgjør med dogmatikerne i partiet. Det er på høy tid å nøytralisere de mange verdensfjerne kverulantene som saboterer partiets mulighet til politisk innflytelse i Norge, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mens Frp fosser fram på målingene, får en liten, kverulantisk fraksjon dominere SVs politiske dagsorden med endeløse og perifere debatter om revolusjonsbegrepet, sier Solheim.

I går sa han nei til renominasjon. Årsaken er at han må bruke all sin kraft på oppdraget som fredsmekler på Sri Lanka.

- Jeg kom til at det ikke var mulig å kombinere fredsmekleroppdraget med en tøff nominasjonskamp i Oslo.

Blir Ap-mann?

Solheim ser ikke bort fra et comeback i norsk politikk, enten til Stortinget, regjeringen eller til en stilling i media. Han utelukker ikke at det blir som Ap-medlem.

Dersom SV skal være et aktuelt parti for Solheim i framtida, må partiet endre seg dramatisk.

- Etter min mening må SV, Ap og sentrum gå sammen. Når jeg er i utlandet, flirer folk når jeg prøver å forklare skillelinjene mellom SV, Ap og sentrum.

- Forskjellene er så små. Derfor er det viktig å skape en kultur i SV som åpner for et breiere politisk samarbeid. Vi må bort fra dagens tilstand som preges av ensretting og lav takhøyde.

EU-saken

Han mener disse kreftene har skylda for at så mange begavede SV-politikere har meldt overgang til Ap, blant andre Raymond Johansen, Paul Chaffey og Per Eggum Mauseth.

Et annet krav Solheim stiller til SV, er at partiet får en åpnere holdning til EU-saken.

- SV må være et parti for både motstandere, tvilere og tilhengere.

Noe av det jeg beklager mest fra tida mi som SV-leder, er at SV ikke inntok et mer nyansert syn på EU-saken i 1993- 94. Partiet må tillate at det finnes tvilere og tilhengere både i ledelsen og i stortingsgruppa, sier han.

Erik Solheim tror ikke de såkalte museumsvokterne vinner fram. Det er ikke der problemet ligger. Derimot er utfordringen å la SV-leder Kristin Halvorsen få det politiske handlingsrom hun trenger. Dersom SV gir henne det, kan hun bli venstresidas svar på Carl I. Hagen, mener Solheim.

HARDT SKYTS: Erik Solheim tordner mot museumsvoktere og kverulanter i eget parti.