Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsmekleren er ikke overrasket

- Strømmen av serbere til Norge var ventet, sier tidligere fredsmekler Thorvald Stoltenberg til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15.januar ble Øst-Slavonia formelt tilbakelevert til Kroatia. Tidligere fredsmekler og mannen som utarbeidet fredsplanen, Thorvald Stoltenberg, var tilstede under overrekkelsen.

Han er ikke overrasket over at serbere nå strømmer til Norge.

- Det var noe vi måtte vente på grunn av den spente situasjonen som er i Øst-Slavonia akkurat nå, sier Stoltenberg.

Grundig behandling

Han er ikke i tvil om at flere av serberne har en god grunn til å flykte, ut fra dagens situasjon.

- Det har nok vært dramatiske enkelttilfeller. Serbere har garantert vært utsatt for trusler. Du kan jo selv tenke deg en situasjon hvor kroaterne kommer tilbake til huset der de bodde før, og finner ut at det nå bor serbere der. Og dette er serbere som er flyktninger for andre gang. Joda, det er en litt innviklet og vanskelig situasjon, fortsetter Stoltenberg.

Og han fortsetter:

- I og med at det finnes enkelttilfeller, skal vi ikke snakke om serberne som en gruppe. Alle må få en grundig, individuell behandling. Uansett håper jeg og tror at den kroatiske regjeringen og de lokale serbiske myndighetene jobber for det de har lovet, nemlig at Øst-Slavonia skal være et sted der folkegrupper kan leve sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!