Fredsmøte i ferieparadis

Etter intenst internasjonalt press skal Yasser Arafat og Ehud Barak møtes i et siste håp om få slutt på volden mellom palestinere og israelere. Toppmøtet holdes på mandag i ferieparadiset Sharm el-Sjeikh i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinernes president Yasser Arafat ringte FNs generalsekretær i formiddag og bekreftet at han ville delta på toppmøtet med israels statsminister Ehud Barak. Bill Clinton, Jordans Kong Abdullah II og Egypts president Hosni Mubarak vil også delta på møtet ifølge CNN.

- Jeg vil gjøre alt for å redusere volden og få til et suksessfullt møte, sa Clinton på en pressekonferanse i det hvite hus i dag.

Men Clinton tror ikke veien mot fred i Midtøsten blir enkel.

- De gode nyhetene er at partene er har avtalt å møtes og at situasjonen har roet seg. Men veien fremover er vanskelig, sier Clinton.

Over 100 mennesker er drept, de aller fleste palestinere, i de siste 16 dagenes voldelige sammenstøt i mellom arabere og jøder.

Ingen forhåndskrav

De to partene skal ikke ha stilt noen krav for å møte hverandre.

- Det var opprinnelig noen forutsetninger, men etter å diskutert disse frafalt partene alle krav for å møte hverandre, sier Kofi Annan til CNN.

Men Arafats planleggings-minister hevder at Arafat gikk med på et møte med Barak etter at han fikk vite at israelerne hadde gitt tillatelse til å frakte mat og medisiner inn til de palestinske områdene. Dette skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Annan er optimist

Annan er optimistisk før toppmøtet. Han har oppfordret de to partene om å stoppe volden frem mot møtet, men det er så langt ikke kommet noen offisiell våpenhvile. Annan sier at han håper partene vil frastå fra vold før og under møtet.

- Jeg er optimistisk foran møtet. Fred skapes mellom fiender, ikke venner, sier Annan.

Situasjonen i Midtøsten er i dag spent, men rolig.

Jagland tror på toppmøtet

Utenriksminister Torbjørn Jagland håper toppmøtet er første skritt mot nye fredsforhandlinger.

- Partene er av den oppfatning at man straks må få i gang en fredsforhandling hvis det blir et positivt resultat av toppmøtet, sier Jagland til Aftenposten Interaktiv.

Han roser FNs generalsekretær for det arbeidet han har gjort i Midtøsten. Fremover må det jobbes for å sikre israelernes sikkerhet og at araberne får egen stat.

- På lang sikt finnes det ingen annen løsning, sier Jagland.

IMOT TOPPMØTET: På Gazastripa demonstrasjones det idag for at Arafat ikke skal dra på toppmøtet i Egypt.
MØTES FOR FRED: Også i mars møttes Barak og Arafat i Sharm el-Sjeikh.