Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsmøte om Sri Lanka i Oslo

Tamiltigrene på Sri Lanka har gått med på å forhandle om våpenhvile. Partene i konflikten møtes til fredssamtaler i Oslo i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tirsdag har tamiltigrene på Sri Lanka sagt seg villige til å inngå samtaler for å få til en våpenhvile i konflikten i Sri Lanka, melder nyhetsbyrået AP. Det kom fram under et høynivåmøte i Brussel tirsdag, der utsendinger fra Japan, EU, USA og Norge la opp strategien for videre fredsforhandlinger mellom partene på Sri Lanka.

Det er første gang begge partene i konflikten er enige om å møtes til forhandlinger uten betingelser.Det er også bestemt i dag at forhandlingsmøtene mellom tamiltigrene og den srilankiske regjeringen legges til Oslo.

- Vi legger opp til et møte i begynnelsen av oktober, sier utviklingsminister Erik Solheim til Dagbladet.no.

De siste ukenes voldsomheter i Sri Lanka har skapt stor frykt for at det kan utvikle seg en ny borgerkrig i landet. På tross av fredsavtalen fra 2002 har det blant annet foregått kamper i Jaffna de seks siste dagene, med flere dødsfall på begge sider i konflikten. I august ble 43 skolebarn drept etter at regjeringen angrep et område styrt av tamiltigrene.

Før fredsmøtet i Oslo begynner, bør det ikke utøves vold fra noen av partenes side, sier utviklingsministeren.

- Det er ingen forutsetning, men i alle fall en klar forventning at det blir full stopp i alle voldshandlinger på Sri Lanka før møtet begynner. Det viktige er at hele det internasjonale samfunnet legger all sin tyngde inn for å få en stopp på volden, sier Solheim.

Også Japans spesialutsending er svært positiv til det kommende møtet i Oslo.

- Vi gleder oss over kunngjøringen fra både regjeringen og LTTE til den norske tilretteleggeren at de er villige til å starte samtaler uten forutsetninger, sier Japans spesialutsending Yasushi Akashi på en pressekonferanse tirsdag, ifølge NTB.

BRUTALE VOLDSHANDLINGER: Her inspiserer srilankisk politi vraket etter en bilbombe. Nå håper utviklingsminister Erik Solheim at den stadig økende volden på Sri Lanka vil ta slutt før partene møtes til fredsmøte i Oslo. Foto: AP/Scanpix
BRUTALE VOLDSHANDLINGER: Her inspiserer srilankisk politi vraket etter en bilbombe. Nå håper utviklingsminister Erik Solheim at den stadig økende volden på Sri Lanka vil ta slutt før partene møtes til fredsmøte i Oslo. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Det første steget for begge parter må være å legge ned våpnene, uttalte Akashi etter møter i givergruppen for Sri Lanka i Brussel tirsdag.

LEDER FORHANDLINGER: Utviklingsminister Erik Solheim.