VÅPENEKSPORTØREN NORGE:  Kongsberg våpenfabrikk og Norge solgte bomber, granater, miner og krigsmateriell for drøyt en milliard i fjor, viser tall fra SSB. Foto: Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
VÅPENEKSPORTØREN NORGE: Kongsberg våpenfabrikk og Norge solgte bomber, granater, miner og krigsmateriell for drøyt en milliard i fjor, viser tall fra SSB. Foto: Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Fredsnasjonen Norge nær doblet bombe- og granatsalg

Og eksporten nær doblet seg under de rødgrønne, ifølge Norges Fredslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tolldeklarasjonene som SSB bygger sin statistikk på, ble det solgt norske bomber, granater, miner, raketter og lignende krigsmateriell for drøyt 1 milliard kroner i fjor. Det var en økning på 178 millioner kroner fra året før.

Eksportverdien av våpen og våpendeler falt derimot fra drøyt 1,3 milliard kroner til 741 millioner kroner.

Den samlede eksporten var i underkant av 2,1 milliarder kroner, noe SSB betegner som en markant nedgang.

Ufullstendig bilde Tallene fra SSB gir imidlertid et ufullstendig bilde av hvor mye norsk krigsmateriell som fant veien til utlandet i fjor.

- Mye av eksporten fanges ikke opp av SSB, konstaterer Alexander Harang i landets eldste fredsorganisasjon, Norges Fredslag.

Materiell som blir levert til NATO-allierte som et ledd i samarbeidsavtaler er ikke å finne i statistikken. Det er heller ikke en del teknologi som har både sivil og militær anvendelse.

Utenriksdepartementet, som utsteder eksportlisenser, fanger derimot opp dette i sin statistikk, og de inkluderer også eksport av tjenester og såkalt reparasjonshandel knyttet til krigsmateriell.

Rødgrønn dobling I den siste stortingsmeldingen om norsk våpeneksport, som ble lagt fram i oktober, går det fram at eksporten var på 4,6 milliarder kroner i 2012. Det var en økning på 18 prosent fra året før.

SSBs tall for dette året viste at eksporten var på 2,5 milliarder kroner.

- Eksporten av krigsmateriell ble doblet under den rødgrønne regjeringen, konstaterer Harang.

Mens det fra regjeringshold ble lovet en innstramming i 2012, skjedde det motsatte, mener han.

Bidrar til våpenkappløp - Det ble åpnet for eksport av krigsmateriell til land som i dag er involvert i noen av de største våpenkappløpene i verden, sier Harang.

Han trekker fram India, som i dag er verdens største våpenimportør og som ligger i evig rustningskrig med nabolandet Pakistan.

Et annet eksempel er Indonesia, som i likhet med India er aktive i våpenkappløpet i Sør-Kinahavet.

- Det er også åpnet for eksport til Algerie, som befinner seg i et våpenkappløp med Marokko og Libya, konstaterer Harang.

Ikke restriktiv Norge eksporterer i dag krigsmateriell til over 50 land, og selv om regelverket for slik eksport kan framstå som sterkt, er praksisen alt annet enn restriktiv, mener Harang, som blant annet trekker fram norsk eksport til arabiske diktaturstater.

Med den nye regjeringen frykter Norges Fredslag at eksporten av krigsmateriell vil øke ytterligere.

- Den sittende regjeringens uttalte politikk er å øke denne eksporten, sier Harang.
(NTB)