MULIG FREDSPRISVINNER? Den egyptiske internettaktivisten og Google-sjefen Wael Ghonim ble verdenskjent under det folkelige opprøret i Egypt i februar i år. Hans Facebook-side «Vi er alle Khaled Said» hadde stor innflytelse på mobiliseringen mot Hosni Mubarak og hans regime. Her blir han klappet inn under åpningsseremonien for One Young World-konferansen i den sveitiske byen Zurich tidligere denne måned. Foto: Walter Bieri/Scanpix
MULIG FREDSPRISVINNER? Den egyptiske internettaktivisten og Google-sjefen Wael Ghonim ble verdenskjent under det folkelige opprøret i Egypt i februar i år. Hans Facebook-side «Vi er alle Khaled Said» hadde stor innflytelse på mobiliseringen mot Hosni Mubarak og hans regime. Her blir han klappet inn under åpningsseremonien for One Young World-konferansen i den sveitiske byen Zurich tidligere denne måned. Foto: Walter Bieri/ScanpixVis mer

Fredspris til egyptisk internett-aktivist?

Spekulasjonene om hvem som får årets noble fredspris er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag neste uke blir det klart hvem som skal få Nobels fredspris for 2011, og direktøren ved Det norske fredsforskiningsinstituttet (Prio) har nå lagt ut sin liste over de fem kandidatene han mener er de heiteste fredsprisnavnene:

Israa Abdel Fattah og 6. april-bevegelsen i Egypt. Bevegelsen er en koalisjon av ulike politiske grupper, og hadde en nøkkelrolle i å opprettholde den egyptiske revolusjonen ikke-voldelig, samt organisering av demonstrasjonene. Fattah er en av gruppens grunnleggere.
 
Wael Ghonim, Google-sjef og mannen bak den innflytelsesrike Facebook-sida «Vi er alle Khaled Said». Ikke-volds-aktivist og innovator når det gjelder bruk av sosiale medier.

• Den tunisiske bloggeren Lina Ben Mhenni. Med sin blogg «en tunisk jente» har Ben Mhenni kritisert det tunisiske regimet lenge før opprøret brakte løs for fullt i desember i fjor. En pris til Mhenni vil bli en pris for uavhengig rapportering, gjennom sosiale medier, mener Harpviken.
 
Memorial, den russiske organisasjonen som jobber med å avdekke menneskerettighetsbrudd i Russland og tidligere sovjetrepublikker.

• Den jordanske prinsen Ghazi bin Mohammad, for hans arbeid for felles forståelse mellom religiøse gruupper og tradisjoner, og hans initiativ kalt «Common Word».

Harpviken begrunner sin liste på følgende måte: «Det er to saker som vil være sentrale for komiteen når det gjelder Nobel fredspris 2011. Bølgen med opprør - hvor flere av dem har ført til regimeendring - som har feid over Nord-Afrika og Midtøsten, er den mest betydningsfulle politiske utviklingen dette året. Den nåværende komiteen har vist at den ønsker å være relevant (..) og se at prisen blir gitt til en pågående prosess».

Bør gå til kvinne Harpviken mener videre at prisen bør gå til en kvinne, eller til en aktivist som har vært en innovatør når det gjelder å ta i bruk nye redskap for å oppnå fredelige løsnigner. Bare to av de ti siste prisene har gått til en kvinne (og bare ti kvinner gjennom prisens historie), og det er derfor viktig å sette en ny trend for det nye århundre.

- Det er viktig å belønne initiativet til folk som ikke har hatt maktposisjoner, men som likevel klarer å finne måter å påvirke historien på en betydningsfull måte, sier Harpviken.

• Hvem mener du bør få Nobels fredspris for 2011? Er du enig med Kristian Berg Harpviken i hans topp-fem-liste? Kjøre debatt!