Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprisen gitt til Annan og FN

Nobels fredspris for 2001 ble i dag gitt til FN og generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redd Barna skuffet ungene

Prisen ble overrakt av Nobelkomiteens leder Gunnar Berge ved den tradisjonelle seremonien i Oslo Rådhus, i nærvær av kong Harald, kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise, statsminister Kjell Magne Bondevik og hundrevis av representanter for det offisielle Norge.

En rekke tidligere prisvinnere var også til stede. De har vært gjester i Oslo i anledning 100-årsjubileet for fredsprisen.

Prisen ble ved siden av Annan gitt til Sør-Koreas utenriksminister Han Seung-Soo, som representant for FN. Han er i høst president i FNs hovedforsamling. Prisen er på 10 millioner svenske kroner.

Hyllet Annan - Ingen har gjort mer enn Kofi Annan for å revitalisere FN, sa Gunnar Berge, som i sitt foredrag kom med en sterk personlig hyllest til organisasjonens generalsekretær.

- I løpet av kort tid etter at han tiltrådte i januar 1997, klarte han å gi FN en posisjon utad og en moral innad som organisasjonene knapt hadde hatt tidligere. FNs struktur er blitt strammet opp og effektivisert. Generalsekretæren har stått sentralt i bestrebelsene for å løse en hel serie internasjonale konflikter, sa Berge, som mente at bare Dag Hammarskjöld tåler sammenligning med Annan blant FNs tidligere generalsekretærer.

Han uttrykte seg kritisk om USA og stormaktene fordi de begrenser FNs innflytelse.

- Selv om USA illustrerer prinsippet klarest, er alle land mer eller mindre selektive i sin holdning til FN. De er for et aktivt FN når de har behov for og muligheter til å få FNs støtte. Men når FN står for andre holdninger, prøver de å begrense organisasjonens innflytelse, sa Berge i sitt foredrag.

Hvorfor ikke før?

Nobelkomiteens leder sa det er påfallende at FN ikke tidligere har fått fredsprisen, ettersom den mest markante lange linjen i Nobelkomiteens virke i de 100 år som er gått siden første tildeling har vært ønsket om å styrke det internasjonale samarbeidet mellom stater.

- Noe kan skyldes skuffelse over at FN ikke helt ble det mange hadde håpet i 1945, sa Berge, som også minnet om at hele 13 priser i etterkrigstiden er gått til organisasjoner eller personer med tilknytning til FN.

(NTB)

OVERREKKELSEN: Nobelkomiteens leder Gunnar Berge overrekker Nobels Fredspris til Kofi Annan.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart