Fredsprisen: I dag blir det kjent

Fredsprisen offentliggjøres i dag. Den kan bli en helt spesiell markering for de som arbeider med menneskerettighetene på jorden. I år er nemlig alle som arbeider med menneskerettigheter nominert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det første er det i år, den 10. desember, 50 år siden FNs erklæring om menneskerettighetene så dagens lys. FN selv følger dette opp ved å vedta en ny erklæring om menneskerettigheter.

Den vil stadfeste retten til å forsvare andre personers menneskerettigheter. Denne erklæringen vil også bli vedtatt 10. desember i år.

På denne datoen utdeles fredsprisen i Oslo. Nobelkomiteen kan med andre ord i år gjøre 10. desember til en merkedag for menneskerettigheter, en heder til arbeidet som er gjort tidligere, og en støtte til arbeidet som må gjøres i framtida.

Originalt forslag

Amnesty International har foreslått overfor komiteen hvordan dette kan gjøres i praksis. Organisasjonen har nominert alle som arbeider aktivt for menneskerettigheter over hele verden til årets fredspris.

Det vil i praksis si millioner av mennesker. Men tanken er at bare fem menneskerettighetsaktivister - en fra hver verdensdel - skal komme til Oslo rådhus for å motta fredsprisen.
De skal, etter forslaget, ikke ta imot prispengene, 7,6 millioner svenske kroner, på vegne av seg selv. Pengene skal i stedet brukes til å opprette et fond for dem som trenger det mest i sitt arbeid for menneskerettighetene.

Den nye FN-erklæringen legitimerer arbeidet for menneskerettigheter i hvert enkelt land. Det betyr at enhver som kjemper for menneskerettigheter i land som Kina, Burma, Irak, Iran, Cuba, India, Nigeria og mange, mange flere, heretter vil ha FN og verdenssamfunnet i ryggen.

Mange kandidater

Det har tatt ikke mindre enn 13 år å få til denne erklæringen i FN. Og hvis Nobelkomiteen følger Amnestys forslag, vil prispengene i år danne grunnlaget for et hardt tiltrengt fond for framtidas menneskerettighetsarbeid.
Men Nobelkomiteen har i de siste årene flere ganger brukt prisen for å påvirke aktuelle politiske begivenheter.

Gjør den det i år også, er personer knyttet til fredsprosessen i Nord-Irland de mest aktuelle. Komiteen har ellers svært mange kandidater å velge mellom.

139 nominasjoner lå på bordet, og det er nok en gang rekord.