Fredsprisen: I dag blir det kjent

Fredsprisen offentliggjøres i dag. Den kan bli en helt spesiell markering for de som arbeider med menneskerettighetene på jorden. I år er nemlig alle som arbeider med menneskerettigheter nominert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For det første er det i år, den 10. desember, 50 år siden FNs erklæring om menneskerettighetene så dagens lys. FN selv følger dette opp ved å vedta en ny erklæring om menneskerettigheter.

Den vil stadfeste retten til å forsvare andre personers menneskerettigheter. Denne erklæringen vil også bli vedtatt 10. desember i år.

På denne datoen utdeles fredsprisen i Oslo. Nobelkomiteen kan med andre ord i år gjøre 10. desember til en merkedag for menneskerettigheter, en heder til arbeidet som er gjort tidligere, og en støtte til arbeidet som må gjøres i framtida.

Originalt forslag

Amnesty International har foreslått overfor komiteen hvordan dette kan gjøres i praksis. Organisasjonen har nominert alle som arbeider aktivt for menneskerettigheter over hele verden til årets fredspris.

Det vil i praksis si millioner av mennesker. Men tanken er at bare fem menneskerettighetsaktivister - en fra hver verdensdel - skal komme til Oslo rådhus for å motta fredsprisen. De skal, etter forslaget, ikke ta imot prispengene, 7,6 millioner svenske kroner, på vegne av seg selv. Pengene skal i stedet brukes til å opprette et fond for dem som trenger det mest i sitt arbeid for menneskerettighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer