Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprisen ikke godkjent fredsarbeid

Det norske Nobelinstitutt og Institutt for fredsforskning blir nå nektet sivilarbeidere. Politikerne har bestemt at kultur- og forskningsmiljøer i Norge ikke driver fredsrelevant arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten om at 300 kultur-, medie- og forskningsinstitusjoner mister retten til sivilarbeidere - billig arbeidskraft som mange av dem er helt prisgitt - kom denne uka som en bombe.

I sin iver etter å regulere bruken av sivile vernepliktige, kan det tyde på at justisministeren har gått vel grundig til verks:

Nå viser det seg at sekretariatet bak Nobelprisen - selve symbolet på internasjonalt fredsarbeid - ikke blir funnet sivilarbeidere verdig.

- Jeg stiller meg uforstående til dette, sier Lundestad.

Rigid tolkning

- Her har Justisdepartementet tolket stortingsvedtaket om å begrense bruken av sivilarbeidere i verste mening, sier Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne Grethe Fossum, og fortsetter:

- Justisministeren har lest innstillingen som fanden leser Bibelen, og det passer ikke bra for en KrF-statsråd.

Fossum hevder at stortingsflertallet ikke har til hensikt å ramme kultur- og forskningsmiljøene. Regjeringen har i sin rigide tolkning gått langt utover sitt mandat.

- Når Nobelinstituttet og Fredsforskningsinstituttet mister sivilarbeidere - fordi de ikke driver fredsrelevant arbeid - viser det hvor latterlig dette slår ut, sier Fossum.

Tirsdag retter Arbeiderpartiet et skriftlig spørsmål til justisministeren om begrunnelsen for sivilarbeiderboikotten. Fungerende justisminister Dagfinn Høybråten har da fem dager å svare på.

Overivrige byråkrater

- Dette er ufattelig og rammer intetanende arbeidsplasser helt urimelig. Departementet har ikke lov til å tolke merknadene på den måten, sier Fossum.

Hovedtillitsmann for over 2000 sivile vernepliktige, Frode Jacobsen, retter sterk kritikk mot politiske myndigheter og Siviltjenesteadministrasjonene på Dillingøy og Hustad leir.

- Tillitsmannsapparatet er blitt totalt overkjørt. Kultur- og forskningsinstitusjonene har verken fått tid til å omstille seg eller forberede seg på dette.

Jacobsen mener at hele saksgangen er gjennomført uproff, styrt av overivrige byråkrater som gir blanke i konsekvensene.

IKKE FREDSRELATERT:</B> Det norske Nobelinstitutt skal miste retten til sivilarbeidere, fordi institusjonen ikke driver fredsrelatert arbeid, ifølge Justisdepartementet.