TIL KINA MANDAG Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen mener det ikke er grunnlag for sanksjoner mot Norge. Foto:  Lena Knutli
TIL KINA MANDAG Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen mener det ikke er grunnlag for sanksjoner mot Norge. Foto: Lena KnutliVis mer

Fredsprisen kan koste Norge 380 millioner

... hvis frihandelsavtalen med Kina bryter sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hvis en norsk frihandelsavtale med Kina bryter sammen på grunn av fredprisen, vil norsk fiskeindustri kunne tape 380 millioner kroner i året, skriver VG.

Flere eksperter tror de langt framskredne forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina kan komme til å gå i stå. Grunnen er Nobelkomieteens valg av kinesiske Liu Xiaobo som årets fredsprisvinner.

Forhandlingene om en frihandelsavtale gjelder alle norske produkter, også fisk. Næringsminister Trond Giske (Ap) har tidligere anslått at forhandlingene kan få tollsatsen på laks ned fra 10 til 2 prosent. Dette utgjør 380 millioner kroner i året for norske selskaper som driver fiskeeksport, skriver avisen.

Kina ventes i løpet av året å passere Japan som det viktigste markedet for norsk fisk i Asia.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) reiser til Beijing for politiske samtaler allerede mandag. Hun mener det ikke finnes grunnlag for sanksjoner mot Norge fra kinesisk side.

- Nobelkomiteen er uavhengig av regjeringen og Stortinget. Det er dermed ikke grunnlag for tiltak mot Norge hvis man ikke liker prisvinneren, sier Berg-Hansen.

(NTB)