Fredsprisen til Bono?

Bookmakerne har talt. Men det er ikke Bono som troner øverst på lista. Stem på din favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag klokka 11:00 vil leder av nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs, kunngjøre hvem som får Nobels Fredpris 2005.

Som vanlig går spekulasjonene høyt om hvem som får prisen, og i år har spesielt U2s vokalist Bono vært nevnt som en av de potensielle. Sammen med Bob Geldof sto han bak årets Live 8-aksjon, som ved hjelp av over gjennomsnittet kjente musikere og en rekke konserter verden over skulle utgjøre den ekstra kraften som fikk G8-landene til å slette ulandsgjelda.

- Verden snakket og politikerne lyttet, sa Bono på kledelig statsmannsvis etter konsertene.

Ikke på topp

Likevel har ikke bookmakerne Bono på topp på sine oddslister. På Ladbrokes sin liste (til høyre) finner vi ikke U2-musikerens navn før på tredjeplass med 6/1 i odds, mens makker Geldof står i 8/1.

Også konkurrenten Centrebet er relativt skeptisk til Bonos kandidatur, og har han på femteplass med 7/1 i odds.

Ladbrokes\' favoritt er et betraktelig mindre folkelig foretak. Finnen Martti Ahtissari leder en organisasjon med det noe besynderlige navnet Crisis Management Initiative, som på nettstedet sitt beskrives som en «uavhengig, ikke-statlig organisasjon som skal svare på utfordringer mot en bærekraftig sikkerhet».

Organisasjonen er delt inn i tre såkalte programmer, som forklarer CMIs agenda litt enklere: «Konfliktforhindring og kriserespons», «statsbygging og demokratisering», og «menneskelig sikkerhet og utvikling».

KANDIDAT: U2-vokalist Bono er en het kandidat til Nobels Fredspris som deles ut fredag klokka 11. Men er han het nok?
KANDIDAT: U2-vokalist Bono er en het kandidat til Nobels Fredspris som deles ut fredag klokka 11. Men er han het nok? Vis mer

CMI står med 3/1 i odds.

Centrebet har CMI på andreplass, mens de holder Det internasjonale atomenergibyrået som sin største favoritt med 2/1 i odds.

Nordmann på lista

Den nest-største favoritten hos Ladbrokes er Richard Lugar og Sam Nunns Cooperative Threat Reduction Program fra 1991, et nedrustningsprogram for tidligere Sovjet-stater, som tibyr hjelp til å bygge ned lager bestående av atomvåpen, og kjemiske og biologiske våpen.

Programmet er ment som en oppfølging til atomvåpenavtaler som gamle Sovjetunionen forpliktet seg til i forbindelse med for eksempel SALT II-avtalen. Så langt har Lugar og Nunn blant annet sørget for å ødelegge over 6300 kjernefysiske stridshoder.

Oddsen på CTRP er satt til 4/1.

Ellers finner en også FNs visegeneralsekretær Jan Egeland på Ladbrokes og Centrebet-lista med henholdsvis 80/1 og 150/1 i odds, som betyr at han leder med god margin på selveste Frelsesarmeen (100/1 og 150/1), og på George W. Bush og Tony Blair (500/1).

LADBROKES SIN ODDSLISTE - NOBELS FREDSPRIS 2005

3/1

4/1 

6/1 

6/1 

8/1 

9/1 

12/1 

16/1

20/1

25/1

33/1 

33/1 

40/1 

50/1 

50/1 

80/1 

80/1 

100/1 

100/1

100/1 

100/1 

200/1 

500/1 

500/1

<B>POP KANDIDAT:</B> Bob Geldof befinner seg mange bookmakere sine odds-lister. Men han er bak Bono.
<B>LOCAL LAD:</B> Visegeneralsekretær i FN, Jan Egeland, er med på odds-listene, men han ligger langt bak for eksempel Bono og Geldof - men foran George W. Bush og Tony Blair.
<B>IKKE SÅ POP:</B> George W. Bush er ingen populær fredspriskandidat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer