Nobels fredspris: Maria Ressa og Dmitrij Muratov

Fredsprisen til journalister fra Russland og Filippinene

For innsatsen for ytringsfriheten.

Den filippinske gravejournalisten Maria Ressa og sjefsredaktør for den russiske avisa Novaya Gazeta, Dmitrij Murato, har blitt tildelt årets fredspris. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Journalistene Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland får Nobels fredspris for 2021.

- Ressa og Muratov får prisen for innsatsen for ytringsfrihet i Filippinene og i Russland. De er samtidig representanter for journalister som står opp for dette idealet i en verden der demokrati og pressefrihet har stadig trangere kår, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

- I sjokk

Ressa er en filippinsk gravejournalist som har rapportert om korrupsjon og overgrep. I 2012 var hun med å etablere det internettbaserte mediehuset Rappler.

- Jeg er litt i sjokk. Det er virkelig emosjonelt. Men jeg er glad på vegne av teamet mitt og vil takke nobelkomiteen for å anerkjenne hva vi går igjennom, sier Ressa til TV 2.

Hun har flere ganger vært fengslet for sitt arbeid.

– Det betyr at vi skal fortsette å gjøre det vi gjør, med ny energi. Det vi alltid har prøvd å gjøre, er å skape ansvarlig journalistikk. Det er blitt mye vanskeligere med inntoget av sosiale medier, som lar ledere utnytte deres algoritmer og bryte ned demokratiene fra innsida, sier Ressa.

Muratov er sjefredaktør for den russiske avisa Novaja Gazeta. De publiserer kritiske artikler om forholdene i Russland. Seks av avisas journalister har blitt drept.

- Fredsprisen er for avisen Novaja Gazeta og journalistene som er blitt drept, sier fredsprisvinner Dmitrij Muratov, det skriver nyhetsbyrået AFP, som viser til andre nyhetsbyråer.

- Til tross for drap og trusler har redaktør Muratov nektet å gi opp avisas uavhengige linje. Han har konsekvent forsvart journalisters rett til å skrive hva de vil om det de vil, så lenge de etterlever journalistikkens egne faglige og etiske standarder, begrunnet nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen.

Norske politikere jubler

Jonas Gahr Støre nominerte Maria Ressa.

- De siste åra har Ressa blitt trakassert, forfulgt og arrestert en rekke ganger – på grunn av hennes dekning av korrupsjon, spesielt om næringslivsfolk knyttet til president Rodrigo Duterte, skrev Støre i forbindelse med nominasjonen i januar i år.

- Jeg nominerte Ressa som et eksempel på en journalist som gjennom sitt arbeid og nettverk har gjort den jobben i et autoritært regime. Jeg var opptatt av dette temaet, journalister blir drept på jobb, sa Støre etter at prisen var delt ut.

- Dette er en god og viktig pris. Ytringsfrihet og journalistikk er kritiske forutsetninger for en stabil og demokratisk verdensorden. Dette er en utrolig viktig anerkjennelse av det utrettelige arbeidet media og journalister gjør over hele verden for å avsløre maktmisbruk, vold, korrupsjon og autoritære staters handlemåter, sier SV-leder Audun Lysbakken i en uttalelse til Dagbladet.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty kaller det en svært viktig pris

- Ressa har vært truet, trakassert og fengslet for å avsløre korrupsjon og for å stå imot president Dutertes regime. Amnesty jobber akkurat nå for å beskytte henne mot en lang fengselsstraff. Dmitrij Muratov er en modig journalist og sjefredaktør i ei avis som spiller en sentral rolle i å avsløre menneskerettighetsbrudd i Russland, sier generalsekretær John Peder Egeæs i en uttalelse til Dagbladet.

Før årets vinner, er Nobels fredspris delt ut 101 ganger: 90 menn, 17 kvinner og 25 organisasjoner har fått prisen, som nå er 10 millioner svenske kroner i penger.

Nobelinstituttet i Oslo går aldri ut med komplett liste over kandidater som er nominert inne fristen 31. januar, men opplyser at det er 329 forslag i år.

FREDSPRISVINNER 2021: Journalist Dmitrij Muratov fra Russland i avisa Novaya Gazeta. Foto: Sergej Karpukhin, Reuters/NTB.
FREDSPRISVINNER 2021: Journalist Dmitrij Muratov fra Russland i avisa Novaya Gazeta. Foto: Sergej Karpukhin, Reuters/NTB. Vis mer

Det er tredje høyeste antall nomisjoner siden den første fredsprisen ble tildelt - og delt - i 1901 mellom franskmannen Frédéric Passy (Den internasjonale parlamentarikerorganisasjonen) og sveitseren Henri Dunant (Internasjonale Røde Kors).

Her er den komplette lista over fredsprisvinnere.

En håndfull favoritter

En håndfull av bekreftede, nominerte kandidater har gått igjen i ekspertenes vurdering av favoritter til å på prisen i 2021.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, den russiske Putin-kritikeren Aleksej Navalnij, organisasjonene Reportere Uten Grenser (RSF) og Campaign to Stop Killer Robots går igjen.

Også FNs klimakommisjon (UNFCC) og Den internasjonale straffedomstolen (ICJ) er blitt nevnt hyppig.

Fast dato for utdeling er 10. desember, datoen da den svenske ingeniøren, kjemieksperten og forretningsmannen Alfred Nobel døde.

Før han testamenterte sin formue til i alt fem Nobelpriser, var han mest kjent for å ha funnet opp dynamitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer