MYE TVITRING I KAIRO:  Under revolusjonen i Egypt var nettsamfunnet Twitter et viktig verktøy for opposisjonen, i deres kamp for å bli kvitt Hosni Mubarak og hans regime. Her er et par opposisjonsmenn fotografert like ved Tahrir-plassen i Kairo. Mubarak og hans regime måtte til slutt gå av. Foto: Steve Crisp/Reuters/Scanpix
MYE TVITRING I KAIRO: Under revolusjonen i Egypt var nettsamfunnet Twitter et viktig verktøy for opposisjonen, i deres kamp for å bli kvitt Hosni Mubarak og hans regime. Her er et par opposisjonsmenn fotografert like ved Tahrir-plassen i Kairo. Mubarak og hans regime måtte til slutt gå av. Foto: Steve Crisp/Reuters/Scanpix Vis mer

Fredsprisen til Twitter?

Nettsamfunnet Twitter er en av outsiderne i kappløpet om å få Nobels fredspris, mener Europas bookmarkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredag klokka 11 blir det klart hvem som verdens mest prestisjefylte pris, Nobels fredspris, for 2011.

Bookmakernes favoritt er den afghanske menneskerettighetsforkjemperen Sima Samar, som har fått en rekke ulike priser for sitt arbeide for menneskerettigheter og kvinners rettigheter rundt om i verden.

Twitter
er en av outsiderne, på delt 11. plass, skal vi tro Unibets bookmakere, som har plukket ut sine favoritter til fredsprisen som deles ut i Oslo den 10. desember. Blant de 241 nominerte Nobel-kandidatene er det fredsaktivister og menneskerettighetsforkjempere fra flere verdensdeler som topper lista.

Her er Unibets topp fem: • Afghanske Sima Samar - 4,50

• Den kubanske Osvaldo Payá Sardiñas, politisk aktivist og regimekritiker - 6,50

• Den russiske menneskerettighetsaktivisten Svetlana Gannushkina og organisasjonen Memorial - 9,00

Oscar Elias Biscet Gonzales, kubansk professor i medisin og menneskerettighetsaktivist - 10,00

• Den indiske erkebiskopen Thomas Menamparampil - 12,00

Twitter og Wikileaks I år har bookmakerne også fått øynene opp for nettsamfunnet Twitter og varsler-nettstedet Wikileaks.

- Twitter spiller en stadig viktigere rolle i brobygging mellom mennesker, kulturer og konfliktområder. Mikroblogg-tjenesten har blitt et viktig vindu for resten av verden i konfliktområder der internasjonale medier har blitt jaget vekk eller utestengt, og spilte senest en betydningsfull rolle i folkets opprør mot lederne i en rekke arabiske land. En tidsriktig og oppsiktvekkende vinner, hvis komiteen tør å tenke annerledes, sier pressetalsmann Kjell Hanssen i Unibet.

Spillselskapet rangerer Twitter blant outsiderne til årets fredspris, til odds 25 ganger innsatsbeløpet.

- Wikileaks er en enda mer kontroversiell kandidat, nominert av den norske stortingsrepresentanten Snorre Valen. Varslernettstedet har vært en viktig bidragsyter til økt ytringsfrihet, sier Hanssen.

Han fortsetter sine vurderinger:

- Payà Sardinàs er åpenbart en het favoritt, siden han er nominert av hele syv norske stortingsrepresentanter. Vi tror også 101 år gamle Sir Nicholas Winston, som reddet hundrevis av tsjekkoslovakiske barn før andre verdenskrig, er et aktuelt navn i komiteens avsluttende diskusjoner, sier Hansen.

Her er topp-20-lista over bookmakernes største favoritter: 1) Sima Samar - 4,50
2) Osvaldo Payá Sardiñas - 6,50
3) Svetlana Gannushkina & Memorial - 9,00
4) Oscar Elias Biscet Gonzales - 10,00
5) Thomas Menamparampil - 12,00
6) Sir Nicholas Winston - 12,50
7) Leymah Gbowee - 15,00
8) Maria Bashir - 18,00
9) Aung San Suu Kyi - 20,00
9) Douglas Roche - 20,00
11) Ory Okolloh - 25,00
11) Twitter - 25,00
13) Gene Sharp - 30,00
13) Mustafa Jemilev - 30,00
13) Takeshi Kanno - 30,00
16) Denis Mukwege - 35,00
16) Wings of Hope - 35,00
18) Irom Sharmila - 45,00
18) Salva Kiir Mayardit - 45,00
20) Ellen Johnson Sirleaf - 50,00

NB: Det er verdt å merke seg at Unibets kandidat nummer 9, Aung San Suu Kyi, ble tildelt Nobels fredspris in absentia i 1991.

• Les også: Direktør ved Det norske fredsforskningsinstituttet, Kristian Berg Harpviken, har den egyptiske internettaktivisten Wael Ghonim som en av sine favoritter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer