TV 2 melder at Fredsprisen trolig går til Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde/SCANPIX
TV 2 melder at Fredsprisen trolig går til Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Foto: REUTERS/Afolabi Sotunde/SCANPIXVis mer

- Fredsprisen trolig til Liberias president

Liberias president Ellen «Jernkvinnen» Johnson Sirleaf er en av de heteste kandidatene, ifølge TV 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det TV-kanalen erfarer, vil Sirleaf få prisen for sin innsats for å få slutt på den blodige borgerkrigen i Liberia.

Hun representerer det liberiske Enhetspartiet og ble valgt til president i 2005. Hun er den første og hittil eneste kvinnelige presidenten i Afrika.

Sirleaf har blant annet drevet fram en resolusjon i FNs sikkerhetsråd til beskyttelse for kvinner, mot vold og voldtekt.

Politisk karriere Den 72 år gamle presidenten har fått tilnavnet «jernkvinnen» og var visefinansminister fra 1972 til 1973 og finansminister fra 1979 til 1980. Hennes opposisjon mot regimet til Samuel Doe etter militærkuppet i 1980 førte til at hun dro i eksil i november samme år.

I 1985 kom hun tilbake til Liberia for å stille som visepresidentkandidat for forløperen til det som nå er kjent som Enhetspartiet, men havnet i husarrest og ble etter hvert dømt til ti års fengsel for å ha fornærmet flere høytstående medlemmer i Doe-regimet. I 1986 dro hun igjen i eksil.

Sirleaf støttet i begynnelsen Charles Taylor i opprøret mot Doe-regimet i 1989, men trakk senere støtten. I 1997 dro hun igjen tilbake til landet for å stille som presidentkandidat mot nettopp Charles Taylor, men tapte klart i et omstridt valg og forlot på nytt Liberia inntil hun kom tilbake og vant valget i 2005.

Ellen Johnson Sirleaf stiller på nytt som presidentkandidat i det kommende valget i Liberia, som avholdes førstkommende mandag.

Verdensbanken I løpet av årene i eksil jobbet Sirleaf blant annet for Verdensbanken, og hun skrev flere bøker om afrikansk næringspolitikk. Hun har vært visepresident for Citibank i Nairobi i Kenya og for Equator Bank i Washington.

Fra 1992 til 1997 ledet hun FNs utviklingsprogram for Afrika, og i 1999 var hun et av medlemmene i kommisjonen som ble opprettet av Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) for å undersøke folkemordene i Rwanda.

I 2010 ble hun av tidsskriftet Newsweek rangert som en av verdens ti beste ledere, mens Time plasserte henne blant verdens ti beste kvinnelige ledere. Samme år ble hun beskrevet som «den beste presidenten Liberia noen gang har hatt» av tidsskriftet Economist.

Ikke blant favorittene Ellen Johnson Sirleaf har ikke tidligere vært blant favorittene blant dem som har spekulert på hvem som blir årets fredsprisvinner. Til nå har demokratiforkjempere i de arabiske landene ofte blitt nevnt som aktuelle kandidater.

TV 2 har tidligere hatt rett i sine spådommer om at USAs president Barack Obama ville få prisen i 2009, og at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ville få den i fjor.

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, tror ikke årets pris vil være like kontroversiell som de to foregående årene. Han har tidligere sagt til NTB at norske medier «ikke ser» hvem som får Nobels fredspris for 2011.

- Det er en viktig pris, og jeg tror den vil bli anerkjent. Jeg er nesten litt forbauset over at norske medier ikke har sett dette. Hvis man følger med i virkelig internasjonale medier, er jo dette midt i bildet, sa Jagland onsdag.

Klokken 11.00 fredag formiddag får vi svaret. (©NTB)