SPREDTE GLEDE: Wangari Maathai vant Nobels fredspris i 2004. Her avbildet da hun var på Norges-turné med besøk på studentfestivalen ISFiT i Trondheim i 2005. Foto: Bernt Gran
SPREDTE GLEDE: Wangari Maathai vant Nobels fredspris i 2004. Her avbildet da hun var på Norges-turné med besøk på studentfestivalen ISFiT i Trondheim i 2005. Foto: Bernt GranVis mer

Fredsprismottaker Wangari Maathai er død

Miljøheltinnen ble 71 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wangari Maathai, som fikk Nobels fredspris i 2004, er død.

Det melder de kenyanske fjernsynskanalene Citizen TV og NTV mandag.

Plantet trær Maathai, som ble 71 år gammel, døde på sykehus i Nairobi, hvor hun ble behandlet for kreft.

Maathai ble i 2004 tildelt Nobels fredspris for sin innsats for bærekraftig utvikling, demokrati og fred. Hun var den første afrikanske kvinnen som ble tildelt prisen.

På 1970-tallet grunnla hun Grønt belte-bevegelsen, som har plantet millioner av trær i Afrika. Det er dette arbeidet hun er mest kjent for, og som resulterte i at hun ble hedret med Nobels fredspris.

Med familien - Wangari Maathais arbeid er grunnleggende fredsskapende, skrev Dagbladet på lederplass da Maathai mottok prisen.

- Fred er ikke bare fravær av konflikter. En virkelig fred er en dynamisk prosess. Nobelkomiteen har en rekke ganger gitt sin pris til mennesker som arbeider for en slik aktiv fred. Maathai er en av dem.

Hun døde med sine kjære ved sin side, opplyser Karanja Njoroge, leder i Grønt belte-bevegelsen, miljøorganisasjonen som Maathai grunnla på 1970-tallet.

Stort tap - Hennes bortgang er brå og et svært stort tap for alle som kjente henne, som mor, slektning, medarbeider, kollega, forbilde og helt, eller som beundret hennes besluttsomhet i arbeidet for å gjøre verden til et fredeligere, sunnere og bedre sted for oss alle, sier Karanje Njorege i en pressemelding gjengitt hos NTB.

Time Magazine har også hyllet henne som en av verdens ni viktigste miljøpersonligheter.

Maathai har vært ifølge NTB vært folkevalgt i nasjonalforsamlingen i Kenya, og hun var statssekretær i den kenyanske regjeringen fra 2003 til 2005.

- Fortjent Wangari Maathai er blitt kritisert for uttalelser om HIV/Aids, og i Kenya for å prioritere miljøet for høyt - foran andre, viktige politiske saker.

- Maathai står fremste i rekken i kampen for å fremme en økologisk forsvarlig, sosial, økonomisk og kulturell utvikling i Kenya og i Afrika, skrev Nobelkomiteen i sin tildeling.

Bellona-leder Frederic Hauge var en av mange som hyllet valget av Maathai.

- Hun har gjort en stor jobb for miljøvernet og er en verdig vinner, sa Bellona-lederen til Dagbladet etter offentliggjøringen av Maathais navn.