Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprisvinner: – Det er stor mistillit mellom oss og FARC

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos takket Norge for innsatsen.

KAN IKKE KJØPES: Fredsprisvinner Juan Manuel Santos ble spurt om hva han syntes om at opposisjonen i Colombia har sagt at fredsprisen var "kjøpt" med kun norsk interesse. Video: NTB Sanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er enorm mistillit etter 52 år med krig, spesielt blant det colombianske folk. Det er en utfordring å forandre 52 år med krigsmentalitet, men man må sakte, men sikkert nå målet, sa Santos på en pressekonferanse med statsminister Erna Solberg (H) søndag.

- FARC stoler heller ikke på myndighetene, men vi må være medgjørlige og det samme må de, fortsatte Colombias president.

Takker Norge

Santos benyttet anledningen til nok en gang å takke Norge for hjelpen med å få til en fredsavtale.

- Jeg vil takke utenriksministeren, statsministeren, norske myndigheter og det norske folk. Avtalen har betydd enormt mye for å få en slutt på den vestlige halvkules siste konflikt. Det hadde ikke vært mulig uten norsk hjelp, sa han.

Statsminister Solberg sier hun og Santos har diskutert fredsprosessen og den nye avtalen med FARC i løpet av presidentens besøk i Oslo.

- Det blir en utfordring å implementere avtalen, men det er oppmuntrende å se den brede støtten til fred i Colombia, fortsatte statsministeren.

Fasilitator

Solberg sa videre at selv om det nå er opp til folket og de ulike politiske aktørene å sørge for å bygge videre på fredsavtalen, så skal Norge fortsette å bidra til freden i Colombia.

De to statslederne har også diskutert fredsprosessen med Colombias nest største geriljagruppe ELN.

- Norge er også opptatt av rollen som fasilitator der, og vi håper prosessen starter så snart som mulig, sier Solberg.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!