Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprisvinner advarer mot krig

- Nord-Korea kan sette i gang et militært angrep, frykter Sør-Koreas ekspresident Kim Dae-jung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nord-Korea forbereder seg på hvordan de skal svare på økonomiske sanksjoner mot landet. Og de kan slå tilbake med militær styrke, advarer Kim Dae-jung ifølge nyhetsbyrået Ap.


Nå ber ekspresidenten verdenssamfunnet om å engasjere Nord-Korea - i stedet for å isolere landet.

FNs sikkerhetsråd vedtok tidligere denne måneden at det skal innføres sanksjoner mot regimet i Pyongyang på grunn av atomtestene som ble gjennomført 9. oktober i år.

- Vi kan ikke vite noe sikkert om hvordan denne lille konflikten kan utvikle seg i framtida, sier ekspresidenten.

Kim Dae-jing fikk Nobels fredspris i 2000, for sin «solskinnpolitikk» og sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter i eget og andre land. Han er svært lite fornøyd med USAs politikk i forhold til Nord-Korea, som George W. Bush mener er en del av ondskapens akse.

- Grunnen til at «solskinnspolitikken» ikke ble fullt ut gjennomført, at den ikke ble noen suksess, skyldes forholdene melleom USA og Nord-Korea. sier Kim.

Kim Dae-jung møtte Nord-Koreas leder Kim Jong II i 2000.

BONDEVIK OG KIM: Møttes i Seoul i 2004. Nå advarer Sør-Koreas ekspresident Kim Dae-jung om at Nord-Korea kan utføre et militært angrep hvis det blir iverksatt sanksjoner mot regimet. Foto: Scanpix
BONDEVIK OG KIM: Møttes i Seoul i 2004. Nå advarer Sør-Koreas ekspresident Kim Dae-jung om at Nord-Korea kan utføre et militært angrep hvis det blir iverksatt sanksjoner mot regimet. Foto: Scanpix Vis mer