I SJOKK : Liu Xia, kona til nobelprisvinner i 2010, Liu Xiaobo, tar vantro og beveget imot en reporter fra AP i sin leilighete i sentrum av Beijing. Hun sitter i husarrest mens mannen er i fengsel.  (AP Photo/Ng Han Guan)
I SJOKK : Liu Xia, kona til nobelprisvinner i 2010, Liu Xiaobo, tar vantro og beveget imot en reporter fra AP i sin leilighete i sentrum av Beijing. Hun sitter i husarrest mens mannen er i fengsel. (AP Photo/Ng Han Guan)Vis mer

Fredsprisvinner Liu Xiaobos kone snakker om sitt Kafka-liv

Fredsprisvinner Liu Xiaobos kone har i mer enn to år sittet nærmest totalt isolart i husarrest på grunn av sin mann. Men i går klarte to journalister å ta seg inn i leiligheten hennes. Skjelvende av bevegelse og henrykkelse fortalte hun om sitt og mannens liv som er som tatt ut av en Kafka-fortelling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag deles Nobels fredspris for 2012 ut i Oslo rådhus. Da sitter Liu Xiaobo i fengsel 45 mil nord for den kinesiske hovedstaden. Han er den eneste fredsprisvinneren som sitter fengslet.

Om det absurde
Men fredsprisvinneren fra 2009 er ikke den eneste som lider for hans sak. Kinesiske myndigheter har også satt kona Liu Xia i husarrest, og hun har ikke møtt journalister på mer enn to år.

- Vi lever på et absurd sted. Det er helt absurd. Jeg trodde jeg var et menneske som var mentalt forberedt til å takle konsekvensene av at Liu Xiaobo vant nobelprisen. Men etter at han vant prisen, jeg kunne aldri forestilt meg at etter at han vant, så ville jeg ikke kunne forlate mitt hjem. Dette er for absurd. Jeg tror ikke engang Kafka kunne ha skrevet noe som er mer absurd og utrolig enn dette, sier Liu Xia til telagrambyrået Associated Press.

To journalister fra AP kom seg inn i leiligheten til Lius kone mens vaktene hadde tatt seg en pause. Etter alt å dømme var det en glipp i sikkerheten, for Liu Xia slipper ellers bare ut av leiligheten en gang i uka, for å besøke foreldrene og gjøre innkjøp, og en gang i måneden for å besøke Liu Xiaobo i fengsel. Hun er hans navlestreng ut til verden, men inntil i går har ikke verden fått vite noe om hvordan han har det.

Snakker ikke om soning
Men i fengselet er det forbudt for henne å snakke med mannen om soningsforholdene. Og hun får ikke fortelle hvordan hun har det. Om hvorvidt Liu Xiaobo vet noe om hvordan kona har det, sier Liu Xia:

- Han forstår mer eller mindre. Jeg har sagt til ham at jeg mer eller mindre går gjennom det samme som han.

Liu Xia er ekstatisk over å ha fått besøk, og gjentar flere ganger til APs reportere:

- Hvordan klarte dere å komme opp? Hvordan klarte dere?

I leiligheten er Liu Xia helt isolert. Hun har ikke internett eller telefon, og utenfor sitter vakter på noen tepper og passer på at hun ikke får gå ut eller ta imot besøk.

Brev til ledelsen
Kinesiske myndigheter reagerte med raseri da Liu Xiaobo vant prisen for tre år siden. Forholdet til Norge er fortsatt meget anstrengt på grunn av pristildelingen.

Myndighetene i Kina har så langt vært fast bestemte på at Lui ikke skal ha anledning til å kommunisere med omverdenen etter at han tok initiativet til et opprop for demokrati i Kina i 2008, oppropet ble kalt Charta 2008. Oppropet var etter modell av Vaclav Havels opprop mot de kommunistiske myndighetene i Tsjekkoslovakia i 1977, Charta 77.

Tidligere fredsprisvinner Desmund Tutu tok i går initiativet til å sende et brev til den nye kinesiske lederen Xi Jinping der de ba om at Liu Xiaobo må settes fri. Brever ble underskrevet av flere fredsprisvinnere, og til sammen 134 vinnere av Nobelprisen.

Den nye kinesiske ledelsen som ble valgt på en partikongress i november har vist tegn på vilje til å myke opp de kommunistiske ritualene. Men det har så langt ikke kommet signaler om at de vil gjøre livet lettere for menneskerettighetsforkjempere. Liu Xiaobo soner en 11 år lang straff for initiativet han tok til Charta 2008.

MED MANN : Liu Xia med bilde av seg selv og mannen. (AP Photo/Ng Han Guan)
MED MANN : Liu Xia med bilde av seg selv og mannen. (AP Photo/Ng Han Guan) Vis mer