Fredsprisvinner støtter krig

-Europa må ikke gjøre samme feil med Saddam Hussein som med Adolf Hitler, sa fredsprisvinner Elie Wiesel i en tale foran Det hvite hus i natt. Mannen som overlevde Auschwitz ber Europa støtte USAs planer om å angripe Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han understreker at den irakiske lederen ikke kan sammenlignes med den tyske nazisten som massakrerte millioner av jøder i Holocaust. Likevel ser Wiesel klare paralleller mellom dagens situasjon i området ved Persiabukta og situasjonen i 1930-årenes Europa.

- Vi må stanse ondskapen før den blir for mektig, sa Wiesel etter et møte med president George W. Bush i Det hvite hus i Washington torsdag. Han møtte også USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice.

«Ironisk, men forståelig»

- Ja, svarte Wiesel, da han ble spurt om han syns det er ironisk at Tyskland nå går hardt imot planene om en krig mot Irak. Men han tilføyde at det ikke er vanskelig å forstå at nettopp tyskerne erklærer seg som innbitte krigsmotstandere,

- Dagens tyske ungdom har lært visse ting. De har lært at freden er verdifull, og jeg vil gi dem all mulig ære for det. Men de må også lære seg verdien av moral, og av en moralsk utenrikspolitikk, sa den rumenskfødte fredsprisvinneren som nå er amerikansk statsborger.

Wiesel vant Nobels fredspris i 1986 for sin litterære kamp mot antisemittisme og annen rasisme. Han har skrevet en lang rekke faglige og skjønnlitterære bøker, og har også ledet den offisielle amerikanske kommisjonen for dokumentasjon av Holocaust.

Kjenner krigens ondskap

- Jeg er, som dere nok kan tenke dere, ingen krigens mann. Jeg har opplevd krig, og vet at krig er en forbannelse. Jeg vet hva krigen gjør med sine ofre, og ofrene er oftest barn, uskyldige barn. Så jeg er mot krig, det er derfor jeg er for intervensjon i Irak, sa Wiesel.

- Hvis verden, hvis Storbritannia og Frankrike, hadde forstått at Hitler ikke lot seg snakke til rette, ville jeg vært spart for mange vonde opplevelser. Men franskmennene og britene benyttet seg ikke av filosofien og politikken som åpnet for intervensjon, tilføyde han.

USAs ledere har gjentatte ganger sagt at verdenssamfunnet har moralsk rett og plikt til å styrte Saddam Hussein-regimet i Bagdad. Storbritannia støtter denne linjen, mens Tyskland og Frankrike til nå har avvist bruk av militær makt.

(NTB-AFP)

<B>MØTTE BUSH: </B>- Jeg mener at vi har en plikt til å gripe inn når det onde har makta, og velger å bruke den, safredprisvinneren fra 1986, Elie Wiesel, på plenen foran Det hvite hus i Washington.