Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprisvinner til Dagbladet: - Norge må ikke bombe IS

En fredelig og politisk løsning må til, ifølge advokaten Abdessattar Ben Moussa.

KLART RÅD: Norge bør ikke være med å bombe IS, Oslo, 20151209. President i menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa utenfor Nobelinstituttet Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLART RÅD: Norge bør ikke være med å bombe IS, Oslo, 20151209. President i menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa utenfor Nobelinstituttet Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets fredsprisvinnere i Oslo, og åpnet i dag med pressekonferanse på Nobelinstituttet. Dagbladet fikk en kjapp prat med en av Nobel-vinnerne, presidenten for menneskerettighetsorganisasjonen LTDH. Han er krystallklar i sitt råd om Norge skal bli med i den militære kampen mot IS.

- Nei. Våpen og bombing fører bare til ødeleggelser, og vi er imot. Det vil ikke hjelpe i Syria. Tvert om, sier han og fortsetter:

Politisk løsning - Terroristene kommer til å flykte til andre land og det vil bli et problem for oss. Bombingene av IS nå løser ikke problemet. Det må en pasifistisk, fredelig og politisk løsning til i Syria, sier han til Dagbladet.

Tunisia vet alt om terrorister og terroristangrep. Det siste året har landet opplevd tre store terrorangrep på Bardomuseet, badestedet Sousse og nylig i hovedstaden Tunis. I tillegg har det borgerkrigsherjede landet grense til det borgerkrigsherjede Libya, der IS allerede har fått fotfeste. Tunisia har også den største andelen fremmedkrigere i Syria og Irak, sett i forhold til antall innbyggere.

- Bombing er ingen løsning, gjentar Ben Moussa før han blir geleidet inn i en av de svarte bilene som er på vei ned til Rådhuset. Der skal prisvinnerne gå gjennom hva som skal skje i morgen, under prisutdelingseremonien.

- Internasjonal kamp Dagbladet fikk i dag prate med tre av de fire fredsprisvinnerne i etterkant av pressekonferansen. Fredsprisvinner og fagforeningsleder i UGTT, Houcine Abassi, sier han « ikke kan gi råd på vegne av den norske regjeringen», men kommer gjerne med egne tanker:

- Kampen mot IS er ikke en lokal eller regional kamp. Den er internasjonal. Vi må jobbe sammen for å få bukt med IS. Det viktigste er å få en politisk løsning. Bombing fører til drap av sivile og ødeleggelse av infrastruktur, sier han.

Leder av advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh, mener også det er «umulig å svare på om Norge skal være med og bombe IS — eller ikke».

- Løsningen må det enes om i fellesskap, i det internasjonale samfunnet. En løsning militært er aldri den eneste. Det må jobbes for en politisk løsning samtidig. Alt det militære... Det er kanskje nødvendig, men er ikke løsningen. Det aller viktigste er at partene i Syria finner en løsning, seg imellom. Det internasjonale samfunnet kan være med, og forsøke å hjelpe, sier han. Hyller kvinnene Også under pressekonferansen var fredsprisvinner Ben Moussa klar på at det er dialog og ikke våpen som skal til for å få en fredeligere verden.

- Konflikter kan aldri bli løst med våpen. De fører bare til ødeleggelser, mens dialog får folk sammen. I Tunisia satte menneskene forskjellene til side. Vi gikk heller sammen for å reformere, for å beskytte menneskerettigheter og for at alle folk skal få leve i verdighet. Våpen kan ikke være løsningen noe sted. Verken i Syria eller Libya, sa Ben Moussa.

Han og de andre prisvinnerne er stolte og glade over at Tunisia nå har fått sin første Nobels fredspris.

- Dette er en pris til alle tunisiere som tror på fred, og alle som tror på fred i verden. Ikke glemme martyrene, som mistet livet på veien. Prisen anerkjenner de tunisiske kvinnene, som alltid har jobbet hardt, og som kjemper videre for frihet og likhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media