Fredsprisvinneren: - Vi er klare for krig

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som blir tildelt Nobels fredspris i Oslo i desember, har truet Egypt med krig.

ELVEBLEST: Den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed har mye å stri med - også en betent konflikt med Egypt om rettighetene til vannet i verdens lengste elv, Nilen. Ahmed kommer til Oslo i desember for å ta imot Nobels fredspris for 2019. Foto: Zacharias Abubeker / AFP
ELVEBLEST: Den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed har mye å stri med - også en betent konflikt med Egypt om rettighetene til vannet i verdens lengste elv, Nilen. Ahmed kommer til Oslo i desember for å ta imot Nobels fredspris for 2019. Foto: Zacharias Abubeker / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den ferske fredsprisvinneren kom med truslene under en spørsmålsrunde i det Etiopiske parlamentet tirsdag.

- Noen snakker om at Egypt kan komme til å bruke makt. Det bør understrekes at ingen kraft i verden kan stanse Etiopia fra å bygge en demning, sa Abiy, ifølge Al-Jazeera.

- Dersom det er behov for å gå til krig, kan vi gjøre millioner klare. Hvis noen kan avfyre missiler, kan andre bruke bomber. Men det er ikke i våre alles beste interesse, sa Aiby.

Konflikten med Egypt dreier seg om en gigantisk oppdemming av Nilen. Vannkraftverket som bygges i Etiopia vil bli det største i Afrika. Egypt, som også er helt avhengige av Nilen lenger nord, frykter en rekke negative konsekvenser.

Etiopia, Sudan og Egypt er i forhandlinger om demningsprosjektet, men disse samtalene gikk i stå i begynnelsen av oktober.

- Håper han lever opp til prisen

11. oktober ble det klart at Abiy Ahmed tildeles Nobels fredspris for 2019. I begrunnelsen het det at Abiy får prisen for sin «innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da særlig for hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer