Fredsprisvinneren ber kona hente prisen i Oslo

Men hun tror ikke kinesiske myndigheter vil la henne gjøre det.

I HUSARREST: Liu Xia sitter nå i husarrest på adressen i Yuyuan Tannan Lu i Beijings Haidian-distrikt. Foto: Jordan Pouille
I HUSARREST: Liu Xia sitter nå i husarrest på adressen i Yuyuan Tannan Lu i Beijings Haidian-distrikt. Foto: Jordan PouilleVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Den fengslede fredsprisvinneren Liu Xiaobo har bedt kona om å dra til Oslo for å motta prisen på vegne av ham.

— Xiaobo fortalte meg at han håper jeg kan dra til Norge for å motta prisen for ham, sa fredsprisvinnerens kone, Liu Xia, i et telefonintervju med nyhetsbyrået Reuters tirsdag.

På spørsmål om hun trodde kinesiske myndigheter vil tillate en norgesreise, svarte hun:

— Jeg tror det blir vanskelig.

Dagbladet har også vært i kontakt med henne.

Fredsprisen deles ut under den tradisjonelle seremonien i Oslo Rådhus 10. desember.

Hun har siden fredspristildelingen skjedde fredag i forrige uke vært i politiets varetekt. Søndag fortalte hun i en epost til Dagbladet at hun var satt i husarrest i leiligheten på Yuyuan Tannan Lu i Beijings Haidian-distrikt.

I løpet av gårsdagen var det langt færre livstegn fra den 51 år gamle kvinnen. Både advokaten Shang Baojun og hennes bror var i løpet av ettermiddags- og kveldstimene svært bekymret for at noe skulle ha skjedd henne.

Åtte timer gikk det før de igjen fikk høre fra henne. Da befant Liu Xia seg hjemme hos foreldrene, som bor på samme adresse i Yuyuan Tannan Lu.

Liu Xia har siden Thorbjørn Jagland leste opp ektemannens navn fått reise med politieskorte til Jinzhou, der mannen soner dommen på 11 års fengsel for undergravende virksomhet.

Liu Xiaobo, som blant annet satt 20 måneder i fengsel etter demonstrasjonene på Den himmelske freds plass, hadde følgende reaksjon, da kona overrakte ham nyheten.

- Denne prisen går til alle de som døde 4. juni 1989, sa Xiaobo, før han tok til tårene.