Fredsprisvinneren hjelper verden å bli kvitt ulovlige våpen

Har hjulpet Russland og USA å bli kvitt store mengder kjemiske våpen.

PÅ JOBB I SYRIA: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har annonsert at Nobels fredspris går til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OFKV). Foto: AFP/SYRIAN TELEVISION/NTB Scanpix
PÅ JOBB I SYRIA: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har annonsert at Nobels fredspris går til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OFKV). Foto: AFP/SYRIAN TELEVISION/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen trådte i kraft i 1997, og OFKV har siden bidratt til å håndheve den.

Sju av landene som har sluttet seg til konvensjonen, har erklært at de har slike våpen. OFKV hadde innen utgangen av 2011 destruert 72 prosent av disse våpnene, ifølge organisasjonens siste årsrapport. Det utgjør totalt 51.505 tonn. Det må sies å være et godt resultat, 15 år etter at konvensjonen trådte i kraft.

Stormakter og Libya Russland og USA har ødelagt henholdsvis 60 og 90 prosent av sine lagre av kjemiske våpen. Libya har ødelagt 54 prosent.

I Irak har ikke arbeidet med å destruere slike våpen kommet i gang, men i mai 2011 fikk organisasjonen første gang mulighet til å inspisere områder der kjemiske våpen skal være lagret. Det måtte imidlertid gjøres med helikopter.

Organisasjonen strever med å utføre sitt arbeid i områder hvor det er pågående konflikter, slik også utenriksminister Espen Barth Eide har påpekt overfor NTB.

I Syria risikerte inspektørene livet da de tidligere i høst undersøkte bruken av kjemiske våpen utenfor Damaskus.

I skuddlinjen Organisasjonens utsendte kom til et land i kaos i midten av august for å undersøke påstander om at det blir brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria. Bare dager senere, 21. august, skjedde angrepet utenfor Damaskus, der flere hundre mennesker ble drept. Midt i skuddlinjen klarte organisasjonens eksperter å samle prøver - i tråd med sine strenge vitenskapelige krav. 16. september kunne OPCW rapportere at det ble brukt saringass i Ghouta.

Under trussel om angrep fra USA, gikk Syria med på å slutte seg til kjemivåpenkonvensjonen og overlate sine lagre av kjemiske våpen til det internasjonale samfunnet.

Med Syria i folden, vil OFKV ha 190 medlemsland. De eneste landene som da ikke vil være medlem er Angola, Myanmar, Egypt, Israel, Nord-Korea og Sør-Sudan.

Fire kjerneområder Organisasjonen er ikke en FN-organisasjon, men den samarbeider med FN. Den har fire hovedarbeidsoppgaver. Den skal ødelegge alle eksisterende kjemiske våpen under internasjonal kontroll, overvåke kjemisk industri for å hindre at nye våpen blir produsert, gi bistand og beskyttelse til medlemslandene mot kjemiske trusler, og fremme internasjonalt samarbeid for å styrke gjennomføringen av konvensjonen og fremme fredelig bruk av kjemi. (NTB)