KRITISERER NORGE: Myanmars opposisjonsleder, fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi. Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun
KRITISERER NORGE: Myanmars opposisjonsleder, fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi. Foto: REUTERS/Soe Zeya TunVis mer

Fredsprisvinneren kritiserer Norge for å være blåøyd og godtroende

Sterk kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myanmars opposisjonsleder, fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi, kritiserer Norge for å ha vært for blåøyd og godtroende i sin Myanmar-politikk, melder NRK.

Fredsprisvinneren retter skarp kritikk mot hvordan Norge har støttet Myanmar. Hun mener norske myndigheter har vært for optimistiske når de mener at tidligere diktatorer kan gi Myanmar demokrati.

- Jeg tror virkelig at nordmenn er for demokrati i Myanmar. Men iblant er det avstand mellom folkets vilje og den norske regjeringens utenrikspolitikk. Det virker som de har glemt at Myanmars regjering består av personer som har vært militærdiktatorer i et halvt århundre, sier Suu Kyi i et intervju med NRK lørdag.

25 prosent av plassene i parlamentet er forbeholdt det samme militæret som holdt Aung San Suu Kyi i husarrest fram til 2010.

Militæret og deres politiske parti trenger kun en firedel av stemmene i valget i november for å danne en flertallsregjering.

- Jeg mener at det ikke er grunnlag for denne kritikken. Vi er veldig tydelig i vårt budskap til myndighetene i Myanmar om behovet for reform og om det uakseptable i at militæret har 25 prosent av plassene i parlamentet. Og om det uakseptable i at ikke alle innbyggerne kan stille til alle typer valg, sier statssekretær i UD, Bård Glad Pedersen (H) til NRK.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram