Fredsprisvinnerens dramatiske liv

Fredsprisvinner Kim Dae Jung har levd et særdeles dramatisk liv. Nå, som gammel mann, høster han fruktene av sin livsvarige kamp, sin stahet og sitt mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble han tildelt fredsprisen som i år er på ni millioner svenske kroner. Tidligere i år fikk han den norske Rafto-prisen for forsoning og tilgivelse. I fjor ble han rangert som den mektigste personen i Asia, sammen med Kinas statsminister Shu Rongji.

Høy pris

Da Kim Dae-Jung ble president i Sør-Korea i 1998 var han 74 år gammel. Det var det første gjennombruddet. Han hadde forsøkt å bli valgt fire ganger tidligere. Men han har betalt et meget høy pris for sin politiske seier.

Han har sittet seks år i fengsel. Holdt i husarrest 55 ganger. Levd i eksil to ganger. Han har vært utsatt for drapsforsøk og tortuert, og han er dømt til døden to ganger.

I 1973 satt han bakbundet og med bind for øynene i et fly. Han skulle kastes på havet etter å ha blitt bortført av koreansk etterretning. USA grep inn i siste øyeblikk og fikk avverget drapet. Men allerede før dette hadde hans politiske kamp gitt ham fysiske skader.

To år tidligere ble han utsatt for en mystisk trafikkulykke under en valgkamp. Ulykken førte til at han den dag i dag halter på det ene benet.

På dødscelle

Det er hjemme i Sør-Korea Kim har gått inn og ut av fengsel og husarrestene. Den ene militær-juntaen etter den andre tok makten i hjemlandet hans, men Kim ga ikke opp. Juntaen ledet av Chun Doo-Hwan dømte Kim til døden. Han satt på dødscella i to og et halvt år før han ble benådet - nok en gang etter sterkt internasjonalt press.

- Jeg tror at Gud satte meg på alle disse prøvelsene for at jeg skulle bli godt nok skolert til å lede landet inn i det neste århundret, sa Kim Dae-Jung da han ble valgt til president. Samme dag sa han seg villig til toppmøte med sin erkefiende Kin Jong-Il i Nord-Korea.

Historisk omfavnelse

Til manges store forbauselse ble toppmøtet i Pyongyang en stor suksess. De to koreanske lederne omfavnet hverandre, og da Kim Dae-Jung kom tilbake til Seoul etter tre dager, ble han motatt med enorm jubel av sine egne. Møtet betydde at de to delene av Korea endelig var kommet på talefot.

Etterpå har han opplevd at sør-og nord-koreanske familier fått møtt hverandre. Kim Dae-Jung satt selv i gang bygging av en jernbane til Nord-Korea. Han har også opplevd å se Nord- og Sør-Korea gå under felles flagg under åpningen av OL i Sydney.

I dag får han fredsprisen som en belønning for sin forsoningspolitikk, sin evne og vilje til å tilgi sine fiender og sitt livslange arbeid for demokrati og menneskerettigheter.

Kanskje tror han, dypt religiøs som han er, at det hele er et slags mirakel. I alle fall er det bare 15 år siden at han kom tilbake til sitt hjemland fra eksil i USA og ble tatt i mot av sør-koreansk politi på en meget hardhendt måte. Da sa han selv at han tvilte på at han noen gang ville kunne leve i sikkerhet i sitt eget hjemland.