NOBELPRIS:   Nobelpris vinnerne 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NOBELPRIS: Nobelpris vinnerne 2015. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Fredsprisvinnerne: - Våpen er ikke veien til fred

- Våpen bringer bare ødeleggelser, ikke fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire sjefene for organisasjonene som er med i «den tunisiske kvartetten» er nå ankommet Oslo, og møter media i forbindelse med den årlige fredspris-pressekonferansen. Dagbladet møtte nylig de fire prisvinnerne i Tunisia.

Der ba de Norge og andre land om ikke å glemme Tunisia, som i dag sliter med elendig økonomi og høy arbeidsledighet. Det har igjen ført til at Tunisia har et rekordstort antall unge som har dratt til Syria og Irak, for å verve seg hos terrororganisasjonen IS.

- Mange hindringer på veien Fredsprisvinnerne er nå på Nobelinstituttet, der de holder pressekonferanse.

MÅ SVARE DE UNGE:  - Den tunisiske revolusjonen stod for frihet, verdighet og arbeid, og vår jobb er nå å skaffe jobber til de unge. Uten arbeid, ingen verdighet, sier president i arbeidsgiverforeningen Utica, Ouided Bouchamaoui.
MÅ SVARE DE UNGE: - Den tunisiske revolusjonen stod for frihet, verdighet og arbeid, og vår jobb er nå å skaffe jobber til de unge. Uten arbeid, ingen verdighet, sier president i arbeidsgiverforeningen Utica, Ouided Bouchamaoui. Vis mer

Fagforeningsleder Houcine Abassi viser til de mange hindringene de måtte overkomme, før klarte å oppnå fred og grunnlov.

- Det er en stor ære for oss å være her. Vi har ikke ord som kan beskrive det. Det har vært mange hindre vi måtte komme over, og dialogen sto i fare for å bryte sammen flere ganger. Men med tro og tillit fra folk og organisasjoner, har vi lyktes, sier generalsekretær i UGTT, Houcine Abassi til pressen.

FREDSAMBASSADØR:  - Vi er stolte av prisen og skal være ambassadører for fred. Vi vil beskytte revolusjonen og trår til igjen om noen forsøker å ødelegge, sier fagforeningssjef i UGTT, Houcine Abassi.
FREDSAMBASSADØR: - Vi er stolte av prisen og skal være ambassadører for fred. Vi vil beskytte revolusjonen og trår til igjen om noen forsøker å ødelegge, sier fagforeningssjef i UGTT, Houcine Abassi. Vis mer

Han legger til at det fortsatt er behov for dialog, helt til det er ordentlig fred og stabilitet.

- Skal ikke skuffe - Vi skal ikke skuffe Nobelkomiteen som har gitt oss denne prestisjetunge prisen, sier han.

Sjef for advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud, sier at dette er en pris til alle tunisiere.

- Dette er en pris til alle som har kjempet for demokratiet. Den symboliserer vårt ansvar for å holde på håpet og gjøre det vi kan for fred i verden. Hvis det er ett budskap jeg vil gi til alle her i dag, så er den at ulikheter, uansett hvilke, kan alltid kan overvinnes gjennom dialog, sier sjef for advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud.
- Våpen er ikke løsningen Abdessattar Ben Moussa fra fagforeningen UTICA, kaller Oslo for fredens hovedstad, før han sier:

STOLT, MEN FATTET:  - Tunisia har mange utfordringer, og det viktigste er å få bukt med terroren og bedre økonomien sånn at folk får verdigheten sin tilbake, sier Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i den tunisiske advokatforeningen.
STOLT, MEN FATTET: - Tunisia har mange utfordringer, og det viktigste er å få bukt med terroren og bedre økonomien sånn at folk får verdigheten sin tilbake, sier Mohamed Fadhel Mahfoudh, president i den tunisiske advokatforeningen. Vis mer

- Dette er en pris til alle tunisiere som tror på fred, og alle som tror på fred i verden. Ikke glemme martyrene, som mistet livet på veien. Er en pris som anerkjenner de tunisiske kvinnene, som alltid har jobbet hardt, og som kjemper videre for frihet og likhet. Fredsprisen har mer enn en melding: konflikter kan aldri bli løst med våpen. De fører til ødeleggelser, mens dialog får folk sammen. I tunisia har folk satt forskjellene til side og i stedet gått sammen for å reformere, for menneskerettigheter, for å leve i verdighet. Til alle. Våpen kan ikke være løsningen noe sted. Verken i Syria eller Libya, sier Abdessattar Ben Moussa fra fagforeningen UTICA.

Fagforeningspresident Ouided Bouchamaou sier at uten sivilsamfunnet og uten kvinnene hadde de aldri kommet dit de er i dag.

VIS SOLIDARITET:  - Europa må være solidarisk med det nye tunisiske demokratiet. Hvis ikke, risikerer vi igjen å havne i diktatur eller terrorisme, sier president i menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa.
VIS SOLIDARITET: - Europa må være solidarisk med det nye tunisiske demokratiet. Hvis ikke, risikerer vi igjen å havne i diktatur eller terrorisme, sier president i menneskerettighetsorganisasjonen LTDH, Abdessattar Ben Moussa. Vis mer

- Vi er her fordi alle tunisiere ropte etter frihet. Alle tunisiere gjorde mye for Tunisia. Vi er stemme for dialog. Vi tunisiere er for frihet og dialog. Og Vær så snill, alle: Velg dialog. Det er eneste måten å oppnå fred. Tunisia er et ungt land, et flott land. Men vi må redde landet. Det kan vi gjøre ved å tilby jobber og frihet. Takk

Fredsvoktere Etter Nobel-pris-mottakelsen drar kvartetten tilbake til Tunisia, hver til sitt. I året som kommer vil de samarbeide, i fredens navn. Så håper de at landets politikere og sivilsamfunn sammen klarer å gjøre Tunisia til et enda bedre sted.

- Men vi følger nøye med. Om landet føres i feil retning, trår vi til igjen, sier Houcine Abassi.

 (Men det er fortjent, og vi er alle veldig stolte, sier de samstemt. Her ved president i Utica, Ouided Bouchamaoui, sjef for advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahmoud, generalsekretær i UGTT, Houcine Abassi og president i LTDH, Abdessattar ben Moussa. )

STOLTE:  I Tunisia er innbyggerne svært stolte av å ha fått sin første Nobels fredspris. Her har de laget en svært ureglementær fredsbutton, der det tunisiske flagget og Alfred Nobel er med.
STOLTE: I Tunisia er innbyggerne svært stolte av å ha fått sin første Nobels fredspris. Her har de laget en svært ureglementær fredsbutton, der det tunisiske flagget og Alfred Nobel er med. Vis mer