Fredsprosessen i fare

Fredsprosessen i Nord-Irland henger i en tynn tråd etter voldsomme sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og protestantiske demonstranter i går og i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fem politifolk er kommet alvorlig til skade.

Protestantene raser over forbudet mot en demonstrasjonsmarsj gjennom et katolsk boligområde. I landsbyen Drumcree utenfor Portadown, fire mil sørvest for Belfast, reiste de natt til fredag en nidstang mot politi og politikere. Et flådd grisehode stirret med sine døde øyne ut over sikkerhetsstyrker og landsbyboere fra toppen av en lang staur.

Myndighetene i Belfast og London har sagt absolutt nei til at den protestantiske Orange-ordenens kan marsjere nedover den katolske gaten Gravaghy Road i Portadown. Marsjen skulle opprinnelig vært gjennomført sist søndag. Protestantene ble møtt med politisperringer, og en stor hard kjerne har siden ligget i stillingskrig med politiet.

Belfast

En domstol i Belfast avviste fredag en anke fra katolske beboere i byens Lower Ormeau Road mot beslutningen om å la protestantene marsjere gjennom denne gaten.

Dommeren mente at den uavhengige parade-kommisjonen hadde tatt tilbørlig hensyn til beboernes interesser da han tillot marsjen.

Fem politifolk kom natt til fredag skade under voldsomme sammenstøt med protestanter i strøket rundt Lower Ormeau Road. Fire av politifolkene ble skadd av spiker fra to hjemmelagde bomber, mens den femte ble truffet av en kule fra et kulelager, trolig skutt med en kraftig sprettert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer