Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprosessen i fare

Fredsprosessen i Nord-Irland henger i en tynn tråd etter voldsomme sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og protestantiske demonstranter i går og i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem politifolk er kommet alvorlig til skade.

Protestantene raser over forbudet mot en demonstrasjonsmarsj gjennom et katolsk boligområde. I landsbyen Drumcree utenfor Portadown, fire mil sørvest for Belfast, reiste de natt til fredag en nidstang mot politi og politikere. Et flådd grisehode stirret med sine døde øyne ut over sikkerhetsstyrker og landsbyboere fra toppen av en lang staur.

Myndighetene i Belfast og London har sagt absolutt nei til at den protestantiske Orange-ordenens kan marsjere nedover den katolske gaten Gravaghy Road i Portadown. Marsjen skulle opprinnelig vært gjennomført sist søndag. Protestantene ble møtt med politisperringer, og en stor hard kjerne har siden ligget i stillingskrig med politiet.

Belfast

En domstol i Belfast avviste fredag en anke fra katolske beboere i byens Lower Ormeau Road mot beslutningen om å la protestantene marsjere gjennom denne gaten.

Dommeren mente at den uavhengige parade-kommisjonen hadde tatt tilbørlig hensyn til beboernes interesser da han tillot marsjen.

Fem politifolk kom natt til fredag skade under voldsomme sammenstøt med protestanter i strøket rundt Lower Ormeau Road. Fire av politifolkene ble skadd av spiker fra to hjemmelagde bomber, mens den femte ble truffet av en kule fra et kulelager, trolig skutt med en kraftig sprettert.

Protestantiske demonstranter hadde banet seg vei gjennom piggtråden som sikkerhetsstyrkene hadde lagt ut for å hindre en organisert marsj gjennom Lower Ormeau Road. Både der og i Portadown skal «en god del rene bråkmakere og pøbler» ifølge politiet ha blandet seg med de politiske demonstrantene.

Marsjene

Juli måned har vært en årviss spenningsperiode i Nord-Irland. De pro-britiske unionistene holder i disse sommerukene sine tradisjonelle marsjer, til minne om den protestantiske fyrsten av Oranjens seier over den katolske kong James II av England i slaget ved den irske elva Boyne i 1690.

Katolikkene opplever disse marsjene gjennom deres boligområder som rene provokasjoner. Politikerne i London og Belfast har bedt begge sider om å besinne seg og ta hensyn til hverandre. Det hersker likevel frykt for alvorlige opptøyer mandag, som er selve årsdagen for slaget ved Boyne.

Nord-Irlands nye førsteminister David Trimble skulle i helgen ha flere møter med næringslivsfolk og kirkeledere for å drøfte hva som kunne gjøres for å avverge en krise. Trimble er leder for den nye politiske forsamlingen som gir Nord-Irland en utstrakt grad av indre selvstyre.

(NTB-Reuters-AFP)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!