Fredsprosessen i Nord-Irland

To av de viktigste personene bak fredsprosessen i Nord-Irland, David Hume og David Trimble, ble i dag tildelt Nobels fredspris for 1998. Her følger en kronologi over konflikten som har rystet den britisk-styrte provinsen nordøst på den irske øya:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

1801:

Irland blir formelt annektert som en del av Storbritannia. Anneksjonen skjer midt under den langvarige krigen der britene trues av revolusjonens og Napoleons Frankrike, og har strategiske årsaker - men makthaverne i London pådrar seg ansvar for et lutfattig og utsultet land.

1914:

Det britiske Underhus vedtar etter årelang og hard debatt å gi å gi Irland «Home Rule», et begrenset selvstyre. På grunn av første verdenskrig blir vedtaket ikke satt ut i livet. Titusenvis av irer drar i krigen under britiske faner.

1916:

«Påskeopprøret» i Dublin slås brutalt ned av britene, som betrakter irenes forsøk på å erklære seg selvstendige mens Storbritannia kjemper for livet på Kontinentet som rent høyforræderi. Mange av lederne for opprøret blir henrettet, og går inn i irenes nasjonalbevissthet som martyrer og folkehelter.

1919 - 1922:

Irland rystes av borgerkrig, som ender med deling av øya. Den sørlige delen blir først en såkalt fristat innen det britiske samvelde, og fra 1937 en helt selvstendig republikk under navnet Eire. Ulster - de seks grevskapene i nordøst med protestantisk folkeflertall - forblir britisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer