Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprosessen i trøbbel

Palestinernes statsminister Mahmoud Abbas truer med å trekke seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel mener palestinernes våpenhvile er verdiløs. Fredsprosessen er inne i en kritisk fase.

Fredsprosessen i Midtøsten er i alvorlige vanskeligheter etter at det skal ha brutt ut intern splittelse på palestinsk side. Palestinernes statsminister Mahmoud Abbas truer med å gå av som statsminister og tirsdag kveld kom det meldinger om at han hadde trukket seg fra sentralkomiteen i Fatah-bevegelsen, partiet som han sammen med president Yasser Arafat var med på å danne i 1965.

Sentralkomiteen godtok imidlertid ikke Abbas avskjed, ifølge en høytstående palestinsk tjenestemann.

Stemningen skal ha vært meget dårlig på møtet i komiteen, med roping og skriking mellom Abbas og flere av kritikere hans. Abbas måtte blant annet tåle hard kritikk for at han kun har fått Israel til å løslate 350 palestinske fanger, og ikke alle 6.000, som var kravet da militante grupper gikk med en tre måneders våpenhvile med Israel forrige uke.

Krisen har ført til at Abbas har avlyst et planlagt møte med Ariel Sharon onsdag.

I et brev Abbas etter møtet sendte Arafat, skal Abbas ha tilbudt seg å gå av. I det andre brevet til sentralkomiteen skal han ha utfordret de andre medlemmene til å utforme en annen politikk overfor Israel. Hvis han er uenig i ideene deres, vil han gå av som statsminister, sier en kilde.

Situasjonen ble heller ikke bedre av at Daniel Kurtzer, USAs ambassadør i Israel, mandag kveld beskrev Abbas som en «relativt svak mann».

- Abu Mazen vet vi er en relativt svak mann som har en tendens til å løpe fra problemer snarere enn å løse dem, sa Kurtzer til en gruppe jødiske ledere, ifølge Ha'aretz.

Samtidig sier den israelske regjeringen at våpenhvilen er verdiløs etter at en selvmordsbombe gikk av i en landsby utenfor Tel Aviv mandag.

- Våpenhvilen de undertegnet er ikke verdt papiret den er skrevet på. Våpenhvilen er ingen erstatning for virkelig handling for å ødelegge terrorens infrastruktur, sier Ra'anan Gissin, talsmann for Israels statsminister Ariel Sharon.

Våpenhvilen ble erklært i samsvar med fredsplanen, det såkalte «veikartet» for fred.

- Israel ønsker å videreføre forhandlingene med palestinerne, men vil samtidig fortsette kampen mot Islamsk hellig krig, sier landets forsvarsminister Shaul Mofaz.

Han mener den ytterliggående palestinske organisasjonen planla selvmordsangrepet mot Tel Aviv mandag, skriver den israelske avisen Ha'aretz. Eksplosjonen utenfor Tel Aviv som krevde to liv mandag, ble utløst av en selvmordsaktivist. Aksjonen ble utført av en 22 år gammel palestiner fra en landsby i nærheten av Jenin på Vestbredden, ifølge en talsmann for en lokal avdeling av Islamsk hellig krig.

Den sentrale ledelsen i Islamsk hellig krig sier imidlertid at de fortsatt står ved våpenhvilen de erklærte for ti dager siden, og at de ikke kan forklare uttalelsen fra den lokale talsmannen. Selvmordsaksjonen er den første siden våpenhvilen ble erklært.

En eldre kvinne ble drept da taket i huset hennes raste sammen på grunn av eksplosjonen i en landsby nordøst for Tel Aviv. Tre barn som trolig var 65-åringens barnebarn, ble lettere skadd.

Israelsk politi mener selvmordsaktivisten trolig var på vei mot et annet mål, men at sprengladningen gikk av for tidlig.

(NTB)

<B>OFRET SEG: Den 22 år gamle Ahmed Yehyia skal ha stått bak selvmordsangrepet i Israel mandag kveld. En lokal avdeling av Islamsk hellig krig har påtatt seg ansvaret for aksjonen, men organisasjonens ledere sier den ytterliggående palestinske gruppen fortsatt støtter våpenhvilen.