Fredssamtalene kan gjenopptas til uka

Jerusalem: Mens israelsk politi forberedte seg på å holde skansene under muslimenes fredagsbønn i Al-Aqsamoskéen i Jerusalem i frykt for nye sammenstøt, meldte israelske og palestinske ledere at fredssamtalene kan gjenopptas snart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels utenriksminister Shlomo Ben Ami kunngjorde i dag tidlig gjennom israelsk radio at samtalene om fred mellom israelerne og palestinerne vil gjenopptas neste uke.

Israels utenriksminister Shlomo Ben-Ami og statsminister Ehud Baraks rådgiver Gilead Sher, hadde et fire timers langt møte med den palestinske lederen Yasser Arafat sent torsdag kveld, ved den palestinsk-israelsk grensestasjonen Erez.

Forhandlinger

Israelske og palestinske ledere diskuterte hvordan de kan redde den skakkjørte freden i området, og stoppe den verste voldsspiral en på flere år, etter at nærmere 328 personer er skutt og drept, de aller fleste palestinere.

Nattens møte resulterte på ingen måte i noe gjennombrudd, men en av Arafats rådgivere, Nabil Abu Rdeinah, uttalte etterpå at han ikke utelukker muligheten for at forhandlinger snart kan gjenopptas.

Tidspress

Partene arbeider mot klokka, dersom de forsøker å få i gang konkrete forhandlinger igjen før det israelske statsministervalget, om to måneder. Tidligere israelsk statsminister Benjamin Netanyahu, eller «Bibi» som han kalles på folkemunne, er nå svært populær på meningsmålingene, og har erklært at han ønsker å stille som motkandidat til Ehud Barak. Høyrepolitikeren «Bibi» er en erklært tilhenger av en hard linje i forhandlingene, og motsetter seg enhver innrømmelse i forhold til palestinerne.

Torsdag kunngjorde imidlertid Netanyahu at han ikke vil stille som motkandidat til Barak i det kommende israelske statsministervalget, dersom det ikke samtidig holdes valg på ny nasjonalforsamling.

- Ingen statsminister kan utføre jobben med den sittende israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, sa han.

Foreløpig hindrer israelsk lov Netanyahu fra å utfordre Barak i et rent statsministervalg, som bare er åpent for dem som også sitter i Knesset. Netanyahu ga fra seg plassen sin der, etter å ha tapt det forrige valget mot Barak i mai 1999.

Hans støttespillere i Knesset har gitt foreløpig tilsagn for å endre israelsk lov på dette punktet, slik at Netanyahu likevel kan stille, selv om han ikke er parlamentariker. Netanyahus kommentar torsdag kveld viser imidlertid at han heller foretrekker å forsøke å endre organiseringen av valget, enn selve valgloven.

Siste tap

Det siste drapet i det elleve uker lange nye palestinske opprøret, Al-Aqsa intifadaen, var en palestiner som ble skutt av israelske soldater i Gaza torsdag. Islamske militanter mener at dette var det siste i en serie drap på palestinske aktivister den siste tiden. Den israelske hæren sa at soldater var i ferd med å arrestere mannen. Da han angivelig grep etter våpenet sitt, skjøt de ham.

I møte med den tredje fredagen i muslimenes hellige fastemåned Ramadan, er det israelske politiet på alerten i Jerusalem, hvor det vanligvis strømmer til tusenvis av palestinere til Al-Aqsamoskéen i Gamlebyens trange smug, for å delta i fredagsbønnen. Forrige fredag ble én palestiner skutt og drept av israelske soldater i forbindelse med fredagsbønnen.

(NTB)