Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredssamtalene om Syria brutt etter russisk aggresjon

Tar tre ukers pause.

HÅPLØST : Ei jenteb med en liten gutt på armen etter russisk bombing i utkanten av Damaskus. REUTERS/Bassam Khabieh/Scanpix
HÅPLØST : Ei jenteb med en liten gutt på armen etter russisk bombing i utkanten av Damaskus. REUTERS/Bassam Khabieh/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har sagt helt fra begynnelsen av at jeg ikke vil holde samtalene gående bare for å holde dem gående, sa FN-utsendingen som er ansvarlig for fredssamtelene i Geneve, Staffan de Mistura.

- Torpederer samtalene En av de Misturas rådgivere sier til Reuters at det er den russisk-støttede militære offensiven for å ta kontroll over et område nord for byen Aleppo, som er den direkte årsaken til at samtalene nå er utsatt. Russlands støtte til denne offensiven har de siste dagene blitt kritisert for å «torpedere» fredssamtalene, som offisielt startet denne uka. Den militære offensiven skal stanse forsyningslinjene fra Tyrkia i nord til Aleppo.

Det at fredssamtelene er suspendert allerede før de egentlig kom igang, understreker hvor vanskelig de Misturas oppdrag er. Hans oppgave er å forene grupper og mennesker som ikke har annet til felles enn dyp og gjensidig hat og forrakt.

Derfor har mange av partene ikke engang møttes i Geneve denne uka. Forskjellige forhandlingsdelegasjoner har sittet på sine rom, mens de Mistura og hans folk har gått fra rom til rom og snakket med partene. Mange er langt fra klare til å møtes ansikt til ansikt. Regimet til diktator Bashar al-Assad og Russland har krevd at militante islamistiskle gruppar som Jaish al-Islam og Ahar al-Sham ikke skal delta i samtalene.

Nesten alle er med De aller fleste som slåss i Syria er med i samtalene, det er først og fremst Den islamske stat (IS) og Jabhat al-Nusra som ikke får være med. Kurderne er en annen viktig gruppe som ikke er med i forhandlingene. Deres ambisjon er å lage en egen stat i grenseområdene mot Tyrkia og Irak, og det er tyrkisk press som har ført til at kurderne ikke er invitert til samtalene.

Staffan de Mistura har i utgangspunktet gitt fredssamtelene i Geneve et halvt år, og før samtalene offisielt startet mandag var våpenhvile og åpning av byer under blokkade vurdert som viktige forutsetninger for å få samtalene i gang. Sammenbruddet allerede torsdag er dårlige nyheter for fredssamtalene, men ikke nødvendigvis ødeleggende. Det er ikke uvanlig at krigførende parter gjør alt de kan for å etablere gunstige fakta på bakken rett før fredsforhandlinger, for å ha bedre forhandlingskort under selve fredssamtalene.

For de Mistura er en våpenhvile avgjørende for å kunne fortsette fredssamtalene. Han oppfordrer Moskva til å stanse bombingen, og Washington til å legge press på Moskva, slik at samtalene kan tas opp igjen.

Initiativet? Samtidig sier flere av opprørsgruppene at det heller ikke vil bli noen våpenhvile fra deres side før det er en avtale om en politisk løsning som gjør at president Assad forsvinner, er på plass.

Det var aldri noen tvil om at fredssamtalene ville bli utspekulert vanskelige. Staffan de Mistura forsøkte selv på beskrive samtalene før de skulle startet denne uka. Han sa:

- Ikke bli overrasket. Det vil bli mye stillingskrig, mange vil marsjere ut, og mange vil marsjere inn. Man bør ikke bli verken fortvilet eller imponert. Det viktige er å beholde initiativet.

Godt sagt. Kanskje for godt? For det kan være selve initiativet i fredsforhandlingene de Mistura nå har mistet. I hvert fall inntil videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media