Fredssamtaler avlyst i Midtøsten

Gaza: Israel avlyste fredssamtalene med palestinerne mandag og gjeninnførte total blokade av Gaza-stripen som følge av at en jødisk bosetter ble drept i de palestinske områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israelerne ba om at møtet som skulle vært holdt mandag ettermiddag ble avlyst, sa lederen for den palestinske forsamlingen Ahmed Oorei.

- Vi ser på dette som en flukt fra forhandlingene og vi holder dem ansvarlige for å kaste bort tida, sa han.

En israelsk talsmann legger skylden på at den jødiske bosetteren Rony Tsalach søndag ble bortført og drept i Gaza.

- Vi anser de palestinske selvstyremyndighetene som ansvarlige. De må bruke den makten de har for å stoppe volden, sa talsmannen.

Han la til at det fortsatt er meningen å holde et felles sikkerhetsmøte mandag.

Bestrider

Men palestinernes sjefsforhandler Saeb Erakat sa at det ikke var planer om å holde noen møter mandag - verken om politiske spørsmål eller om sikkerhet.

Den israelske talsmannen sa at selv om de palestinske angrepene mot israelske mål har falt i antall fra rundt 60 per natt til mellom 20 og 25, er de angrepene som finner sted, «alvorlige nok» til at det var på sin plass å avlyse dagens møte.

Partene skulle ha tatt opp tråden etter møtet i Gaza by lørdag, der Shimon Peres og Yasser Arafat deltok.

Blokade

Den israelske hæren gjeninnførte mandag blokaden av Gaza-stripen etter funnet av den 32 år gamle jødiske nybyggeren Roni Tsalach. Han ble funnet på et jorde nær drivhusene hvor han forsvant søndag.

Blokaden ble hevet så sent som torsdag. Flyplassen og flere viktige veier ble stengt på nytt mandag. Ifølge palestinsk politi har hæren plassert betongblokker og stridsvogner på hovedveiene og sperret av Gaza by.

Jødiske bosettere i Gaza gikk senere til angrep og satte fyr på palestinske hjem, åkre og drivhus som hevn for drapet på Tsalach. TV-bildene viste bevæpnede israelere som avfyrte skudd og brukte geværkolber til å knuse vinduene i palestinske hus.

I landsbyen Salem, nær byen Nablus på Vestbredden, ble en palestinsk mann skutt og drept av israelske soldater. Den israelske hæren sa at den stengte av landsbyen i flere timer mandag fordi skudd var blitt avfyrt mot en jødisk bosetting i nærheten.