Fredssamtaler i Oslo skaper strid på Sri Lanka

Den tredje forhandlingsrunden om fred på Sri Lanka åpnet i Oslo i dag, men overskygges av nye problemer for regjeringskoalisjonen på hjemmebane i Colombo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene begynte i ettermiddag på Radisson SAS Plaza hotell i Oslo med representanter for Sri Lankas regjering og for den tamilske geriljaen LTTE, sammen med de to norske meklerne statssekretær Vidar Helgesen og spesialrådgiver Erik Solheim.

Før det første møtet fikk fotografer slippe inn for å ta bilder av delegasjonene, men ingen av forhandlerne ville si noe som helst om situasjonen i forhandlingene.

- Vi er blitt enige om ikke å si noe som helst før forhandlingene begynner, sa Erik Solheim, før dørene lukket seg.

Sri Lankas regjeringsdelegasjon ledes av professor G.L. Peiris, mens tamilgeriljaens delegasjon ledes av Anton Balasingham.

Splittelse

Uro i det muslimske partiet SLMC på Sri Lanka kan ifølge noen få konsekvenser for regjeringen og forhandlingene som føres med den tamilske LTTE-geriljaen, selv om regjeringens hovedforhandler G.L. Peiris på forhånd forsikret at den muslimske splittelsen ikke ville uroe forhandlingene i Oslo.

- Fredsprosessen blir ikke berørt fordi det vi ser er et internt oppgjør i ledelsen i et parti i regjeringskoalisjonen, sa Peiris til nyhetsbyrået AFP.

Men søndag måtte lederen av SLMC, som skulle delta i møtene i Oslo, reise tilbake til Sri Lanka. Grunnen var at partileder Rauf Hakeem har suspendert to partimedlemmer som angivelig vil ta opp kampen om hans stilling. Mandag kunngjorde de to opposisjonelle at partiledelsen i SLMC har svart med å suspendere Hakeem selv.

SLMC har 12 plasser i nasjonalforsamlingen, og enhver splittelse kan true koalisjonsregjeringen som bare har et flertall på to representanter. Striden dreier seg om i hvilken grad muslimenes interesser blir ivaretatt i forhandlingene med tamilgeriljaen, som muslimene mener trakasserer dem.

Beholder flertall

Observatører i Oslo mener at regjeringen på Sri Lanka ikke er i fare, fordi det tamilske partiet Tamil National Alliance (TNA), som i dag ikke deltar i regjeringen, om nødvendig vil sikre dens flertall.

TNA har 15 representanter i regjeringen og ønsker at fredsforhandlingene føres fram til en løsning. Partiet har 15 representanter i nasjonalforsamlingen.

Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe drar tirsdag til Japan, Sri Lankas største bistandsyter for å forsøke å lokke japansk næringsliv til å investere på Sri Lanka. Forsøket skjer på bakgrunn av den betydelige optimismen framgangen i fredsforhandlingene har skapt.

(NTB-Kjell Arild Nilsen):