Fredsvandrerens sønn fri etter 12 år

Pablo Moncayo (32) tatt til FARC-fange som 19-åring. Geriljaen holder fortsatt 22 gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

FARC-geriljaen i Colombia har løslatt en 32-åring som har sittet i fangenskap siden han var tenåring.

Pablo Emilio Moncayo var 19 år gammel og soldat i regjeringshæren da han ble tatt til fange av FARC i 1997.

Tirsdag var Moncayos tid i fangenskap endelig over, da geriljaen overlot han til en delegasjon fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen, ledsaget av den colombianske senatoren Piedad Cordoba.


Moncayo ble blant andre gjenforent med sin far, professor Gustavo Mancayo.  Han er kjent i Sør-Amerika som «Fredsvandrereren» etter at  han siden sommeren 2007 har krysset Colombia til fots i kamp for sønnens og de andre FARC-gislenes situasjon.

Gledesscener

Den ecuadorianske fjernsynsstasjonen Telesur var på plass inne i jungelen da det hvite Røde Kors-helikopteret landet og rapporterte om gledesscenene som utspant seg.


Dårlig vær gjorde at det tok noe tid før helikopteret som skulle bringe Moncayo tilbake til friheten kunne lette, men til slutt bar det til en flystripe i Florencia helt sør i Colombia.

Der ventet familie og venner på den uniformskledde soldaten, sammen med representanter for hæren og myndighetene.

Fortsatt 22 gisler

Søndag løslot FARC-geriljaen en annen regjeringssoldat, Josue Daniel Calvo, som ble tatt til fange etter å ha blitt såret i kamphandlinger for ett år siden.


Den venstreorienterte geriljagruppen, som er Latin-Amerikas eldste og største, holder fortsatt 22 soldater og politifolk som fanger. (NTB-Reuters).

 JULI 2007:  Dette bildet fra en FARC-video var første livstegn fra Pablo Moncayo på fire år. Som 19-årig soldat i Colombias regjeringshær ble han tatt til fange av FARC-geriljaen 21. desember. Gjennom farens aksjoner er han det mest kjente FARC-gisselet etter at Ingrid Betancourt ble satt fri. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
JULI 2007: Dette bildet fra en FARC-video var første livstegn fra Pablo Moncayo på fire år. Som 19-årig soldat i Colombias regjeringshær ble han tatt til fange av FARC-geriljaen 21. desember. Gjennom farens aksjoner er han det mest kjente FARC-gisselet etter at Ingrid Betancourt ble satt fri. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer