Fredsveteran blir Obamas mann i Midtøsten

Tidligere senator får nøkkelrolle.

UTNEVNTE MIDTØSTEN-UTSENDING: idligere senator George Mitchell, som  bidro til å skape fred i Nord-Irland, er nå utnevnt til Midtøsten-utsending. Foto: AP/SCANPIX
UTNEVNTE MIDTØSTEN-UTSENDING: idligere senator George Mitchell, som bidro til å skape fred i Nord-Irland, er nå utnevnt til Midtøsten-utsending. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere senator George Mitchell bidro til å skape fred i Nord-Irland. Nå ber USAs nye president Barack Obama den politiske veteranen forsøke å gjenta bedriften i Midtøsten.

Barack Obama gjorde det torsdag kjent at han har bedt George Mitchell om å bli ny Midtøsten-utsending.

Mitchell kjenner regionen fra før. Han skrev i 2001 en rapport om den palestinske oppstanden som brøt ut året før, og tok da til orde for tillitsskapende tiltak mellom Israel og palestinerne og ville ha partene tilbake til forhandlingsbordet.

Mitchell oppfordret dessuten til full stans i utbyggingen av jødiske bosetninger på okkupert jord. Barack Obama har lovet at han umiddelbart vil engasjere seg i arbeidet for en fredelig løsning på konflikten i Midtøsten.

Beundring

Den nå 75 år gamle Mitchell vant ifølge BBC beundring fra alle hold for sitt arbeid med å skape forsoning mellom partene i konflikten i Nord-Irland. Fredsarbeidet der var nesten helt fastlåst da han kom inn som tilrettelegger midt på 1990-tallet.

Mitchell ledet arbeidet med en avvæpning av de halvmilitære gruppene i den britiskstyrte provinsen. Han hjalp også katolske republikanere og probritiske protestanter til å bli enige om en deling av den politiske makten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer