UTNEVNTE MIDTØSTEN-UTSENDING: idligere senator George Mitchell, som  bidro til å skape fred i Nord-Irland, er nå utnevnt til Midtøsten-utsending. Foto: AP/SCANPIX
UTNEVNTE MIDTØSTEN-UTSENDING: idligere senator George Mitchell, som bidro til å skape fred i Nord-Irland, er nå utnevnt til Midtøsten-utsending. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Fredsveteran blir Obamas mann i Midtøsten

Tidligere senator får nøkkelrolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere senator George Mitchell bidro til å skape fred i Nord-Irland. Nå ber USAs nye president Barack Obama den politiske veteranen forsøke å gjenta bedriften i Midtøsten.

Barack Obama gjorde det torsdag kjent at han har bedt George Mitchell om å bli ny Midtøsten-utsending.

Mitchell kjenner regionen fra før. Han skrev i 2001 en rapport om den palestinske oppstanden som brøt ut året før, og tok da til orde for tillitsskapende tiltak mellom Israel og palestinerne og ville ha partene tilbake til forhandlingsbordet.

Mitchell oppfordret dessuten til full stans i utbyggingen av jødiske bosetninger på okkupert jord. Barack Obama har lovet at han umiddelbart vil engasjere seg i arbeidet for en fredelig løsning på konflikten i Midtøsten.

Beundring

Den nå 75 år gamle Mitchell vant ifølge BBC beundring fra alle hold for sitt arbeid med å skape forsoning mellom partene i konflikten i Nord-Irland. Fredsarbeidet der var nesten helt fastlåst da han kom inn som tilrettelegger midt på 1990-tallet.

Mitchell ledet arbeidet med en avvæpning av de halvmilitære gruppene i den britiskstyrte provinsen. Han hjalp også katolske republikanere og probritiske protestanter til å bli enige om en deling av den politiske makten.

- Kvaliteten på hans arbeid i Nord-Irland førte til at senator Mitchell ble direkte innblandet i en annen av verdens tilsynelatende uløselige konflikter. Denne gangen gjaldt det konflikten mellom Israel og palestinerne, skriver BBC på sine nettsider.

Behov

I en tale i 2003 sa Mitchell at han tror det er mulig å finne en løsning på denne konflikten. Men det forutsetter at begge parter innser motpartens behov og viser vilje til å bidra til at disse behovene blir oppfylt, framholdt han.

- Ingen av dem kan nå sine egne mål ved å nekte motparten å oppnå sine, sa Mitchell den gang.

- Begge innser at den eneste veien mot en varig tostatsløsning går gjennom forhandlinger, tilføyde Mitchell i talen i Cambridge i delstaten Massachusetts.

George Mitchell tilhører USAs demokratiske parti og var senator fra delstaten Maine nordøst i landet i årene fra 1980 til 1995. Fra 1989 til 1995 var han demokratenes flertallsleder i Senatet i Washington.

(NTB)